آموزش تست پیکسل سوخته مانیتور

پیکسلهای سوخته یا Dead Pixel یکی از مشکلات رایج در مانیتورها هستند. ممکن است حتی بعد از خرید یک مانیتور جدید و نو، متوجه حضور این پیکسلهای سوخته شوید. برای این که ببینید مانیتور سالم است، میتوانید تست پیکسل سوخته مانیتور را انجام دهید. در این بخش روشهای مختلفی برای تست مانیتور به شما معرفی میکنیم و راهکار برطرف کردن پیکسلهای سوخته را توضیح میدهیم. پس همراه ما باشید.
پیکسل سوخته چیست؟!
برای این که متوجه مشکل پیکسل سوخته در مانیتورها شویم، ابتدا باید ببینیم منظور از پیکسل چیست. اگر صفحه نمایشگر مانیتور را به بخشهای مختلفی به شکل یک پازل چند هزار تکه مربعی تقسیم کنیم، پیکسل، کوچکترین بخش از این پازل را تشکیل میدهد. هزاران هزار پیکسل در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا یک صفحه نمایشگر را به وجود آورند.
به همین دلیل هر چه تعداد پیکسلهای نمایشگر بیشتر باشد، تصویر نهایی که منظره همان پازل نهایی شده را نشان میدهد، با جزئیات بالا و کیفیت بیشتری خواهد بود.
هر پیکسل خودش از اجزای کوچکتری به نام زیرپیکسل یا ساب پیکسل (Subpixel) تشکیل میشود که این اجزا وظیفه ایجاد رنگهای مختلف را دارند. در نمایشگرها تمام رنگهایی که میبینیم از ترکیب 3 رنگ قرمز، سبز و آبی به وجود میآیند که به آن سیستم RGB میگویند.
زمانی که یک پیکسل بسوزد، خاموش میشود و دیگر نمیتواند تغییر رنگ دهد. در این شرایط پیکسل نمیتواند در ایجاد تصویر مشارکت داشته باشد و به رنگ سیاه درمیآید. پیکسلها حتی ممکن است گیر کرده (Stuck Pixel) یا داغ شوند و همیشه روشن باقی بمانند.
این مشکلات معمولا در اثر جریان برق و نوسانات آن ایجاد میشوند. البته ممکن است پیکسلهای مرده به دلیل نقص در ساخت مانیتور هم ایجاد شده باشند. گاهی آسیبهای فیزیکی هم باعث ایجاد این پیکسلها میشود.
تست پیکسل سوخته مانیتور و تشخیص این پیکسلها
زمانی که یک پیکسل میسوزد، یکنواختی تصویری که در برابر چشم دارید دچار مشکل میشود؛ به خصوص اگر تعداد پیکسلهای سوخته زیاد باشد، شاید دیگر بخشی از صفحه نمایشگر خودتان را در اختیار نداشته باشید.
در این شرایط افراد سریعا تصمیم به تعویض مانیتور یا استفاده از خدمات گارانتی آن میگیرند. در حالی که با تست مانیتور و تشخیص پیکسلهای سوخته میتواند برخی از آنها را ترمیم کنید.
برای این که این پیکسلها را برطرف کنیم ابتدا باید آنها را شناسایی کنیم. اگر میخواهید پیکسلهای سوخته مانیتور را پیدا کنید لازم نیست به آن خیره شوید و سرتاسر مانیتور را چندین ساعت نگاه کنید! برای این کار کافی است تمام صفحه مانیتور را به یک رنگ خاص درآوریم تا پیکسلهای سوخته شناسایی شوند.
در ادامه ابزارهای تشخیص پیکسل سوخته را به شما معرفی میکنیم تا خیلی سریع به تست مانیتور خود بپردازید.
3 ابزار تست پیکسل سوخته مانیتور
پنل نمایشگر شما چه از نوع امولد و چه از نوع LCD و TFT باشد، میتوانید با ابزارهایی که در ادامه معرفی میکنیم پیکسلهای سوخته یا گیر کرده را تشخیص دهید. این ابزارهای یا به صورت نرم افزار روی سیستم نصب میشوند یا تحت وب بوده و نیازی به نصب هیچ برنامهای نیست.
تست مانیتور با EIZO Monitor Test
این ابزار، رابط کاربری کاملا سادهای دارد و با ایجاد یک پالت از رنگهای اصلی سیاه و سفید، پیکسلهای سوخته را به شما نشان میدهد. برای استفاده از ابزار EIZO Monitor Test کافی است وارد سایت آنها شوید.
بعد از ورود به سایت، ابزار این امکان را فراهم میکند تا به کمک پترنها و روشهای مختلفی، نمایشگر خود را زیر نظر بگیرید و مشکلات احتمالی آن را شناسایی کنید. برای شروع کار، پترنهایی که میخواهید به کمک آنها مانیتور را تست کنید، فعال کنید.
پیشنهاد ما فعال کردن تمام پترنها است؛ به خصوص اگر میخواهید چند مانیتور را به صورت همزمان تست کنید، حتما تمام پترنها را با ضربه زدن در مربع کناری آنها فعال کنید. زمانی که روی دکمه آبی رنگ «Start Test» کلیک کنید، تست پیکسل سوخته مانیتور شروع میشود.
در بخش پایین و راست هر تست، اطلاعات مربوط به آن را مشاهده میکنید که توضیح میدهد هر پترن چه چیزهایی را بررسی میکند. از بخش منوی سمت چپ هم میتوانید تستهای مختلف را انجام دهید تا از سلامت مانیتور خود مطمئن شوید. بعد از تکمیل تستها از دکمه بالا و سمت راست خروج استفاده کنید.
تست مانیتور با Dead Pixels Test
این ابزار هم مشابه ابزار قبلی پترنهای مختلفی را برای تشخیص پیکسل سوخته در اختیار کاربر میگذارد. از این ابزار هم برای تشخیص پیکسل مرده یا سوخته مانیتور و هم پیکسل سوخته دوربینهای دیجیتالی میتوان استفاده کرد.
بعد از ورود به سایت این ابزار، کافی است کمی اسکرول کنید و از بین پترنهای مختلفی که در جدول فراهم شده استفاده کنید. زمانی که روی یکی از پترنها کلیک میکنید یک پنجره مرورگر جدید باز میشود که باید آن را بزرگ کنید و بخشهای مختلف مانیتور را بررسی کنید تا پیکسل مرده یا گیر کرده را تشخیص دهید.
بهتر است تستهای رنگی مختلف را امتحان کنید تا پیکسلی از زیر چشمان شما در نرود!
تست پیکسل سوخته مانیتور با Online Monitor Test
این ابزار یک برنامه تحت وب کامل است که میتوانید از آن علاوه بر شناسایی پیکسل سوخته برای تست مانیتور و بررسی کیفیت آن استفاده کنید.
برخی از مرورگرها از این ابزار پشتیبانی نمیکنند. اگر مرورگر شما هم نتوانست صفحه پترنهای تست را بارگیری کند، با یک مرورگر دیگر آن را امتحان کنید. این ابزار برای تست مانیتورهای بزرگ تلویزیون یا کوچک رایانهها، تبلتها و گوشیهای موبایل و صفحات HTML طراحی شده است.
تشخیص پیکسل سوخته (Dead Pixel) از پیکسل گیر کرده (Stuck Pixel)
بعد از تست مانیتور، باید متوجه پیکسلهای سوخته و گیر کرده شوید و آنها را از هم شناسایی کنید. شناسایی این پیکسلها کار سختی نیست؛ پیکسلهای گیر کرده هنوز چند ساب پیکسل سالم دارند که آنها را روشن نگه دارد. این در حالی است که یک پیکسل سوخته یا مرده، همان طور که از نامش پیداست، دیگر روشن نخواهد بود.
البته گاهی ممکن است یک پیکسل سیاه، گیر کرده باشد. اما به طور کلی اگر پیکسلهای روشن یا سفید روی نمایشگر میبینید، میتوانید آنها را ترمیم کنید. شانس ترمیم پیکسلهای سیاه و مرده بسیار کم است.
3 روش برای ترمیم و احیا پیکسل سوخته مانیتور
اگر بعد از تست پیکسل سوخته مانیتور مطمئن شدید که پیکسل مرده و روشن نمیشود، نمیتوان آن را ترمیم کرد. در این شرایط اگر محصول گارانتی دارد، از گارانتی آن برای تعویض نمایشگر استفاده کنید. در غیر این صورت باید مانیتوری را جایگزین مانیتور قبلی خود کنید.
گاهی ممکن است پیکسلهای مرده بعد از مدتی خودشان ناپدید شوند؛ البته این انتظار زمان مشخصی ندارد و ممکن است تا پایان عمر دستگاه با پیکسل مرده روبرو باشید.
برای ترمیم پیکسلهای مرده و گیر کرده، روشهای زیر را امتحان کنید.
سرویس تحت وب JScreenFix
این پلتفرم برای شناسایی پیکسلهای سوخته کاربردی ندارد؛ اما میتوان از آن برای ترمیم پیکسلها کمک گرفت. برای این کار کافی است وارد سایت آنها شوید (البته با وی پی ان)؛ سپس روی دکمه Launch JScreenFix که در پایین صفحه قرار گرفته، کلیک کنید.
بعد از این که برنامه ترمیم راه اندازی میشود، یک پنجره مرورگر سیاه باز میشود که از یک مربع با پیکسلهای چشمک زن تشکیل شده است. برای این که پنجره مرورگر را به صورت تمام صفحه باز کنید، دکمه سبز پایین و سمت راست را کلیک کنید. سپس مربع چشمک زن را به بخشی که پیکسل گیر کرده یا سوخته دارید ببرید و بگذارید حداقل 10 دقیقه آنجا بماند.
عملکرد این ابزار به گونهای است که با ایجاد فلش نور در رنگهای مختلف، ساب پیکسلهای گیر کرده و خاموش را ترمیم میکند.
استفاده از نرم افزار UDPixel (فقط برای ویندوز)
یکی دیگر از برنامههایی که بعد از تست پیکسل سوخته مانیتور به کارتان میآید، این نرم افزار ویندوزی است. این برنامه برای نصب خود به Microsoft .NET Framework نیاز دارد و با نصب آن میتوانید پیکسلهای سوخته و گیر کرده را شناسایی کرده و سپس آنها را ترمیم کنید.
ابزار Dead pixel locator در این نرم افزار، هر گونه پیکسل عجیب و غریبی که نتوانستید با چشمان خود تشخیص دهید را شناسایی میکند. زمانی که پیکسل مشکوک شناسایی شد باید به قسمت Undead pixel side of things بروید و روی هر پیکسل گیر کرده یک پنجره فلش ایجاد کنید؛ سپس روی Start کلیک کنید. میتواند مربعهای چشمک زن را به جاهایی که پیکسل عجیب و غریب شناسایی شده بکشید و بگذارید برای مدتی آنجا بمانند.
ترمیم پیکسل سوخته و گیر کرده با روشهای دستی
اگر پیکسلهای خراب را با تست مانیتور تشخیص دادید اما هیچ کدام از نرم افزارهای معرفی شده کمکی به شما نکردند، میتوانید از روش دستی برای ترمیم و احیای این پیکسلها استفاده کنید. البته حواستان باشد که ریسک این روش بیشتر از روشهای قبلی است.
برای این کار مانیتور را خاموش کنید و پارچهای مرطوب آماده کنید. سپس با کمک این پارچه، به نقاطی که پیکسلهای عجیب و غریب در آنجا مشخص شده بودند، فشار وارد کنید. سعی کنید فشار وارده فقط به نقاطی باشد که با تست پیکسل سوخته مانیتور شناسایی کردید. اگر فشار به نقاط دیگر وارد شود ممکن است پیکسلهای گیر کرده را در نقاط دیگر ایجاد کند.
در همین حین که فشار را به پیکسلهای سوخته و گیر کرده وارد میکنید، مانیتور را روشن کنید و سپس فشار را قطع کنید. با این کار پیکسلها باید ترمیم شوند.
زمانی که یک پیکسل گیر میکند، مایعی که در یک یا چند ساب پیکسل وجود دارد، به شکل مساوی پخش نشده است. زمانی که نور نمایشگر روشن میشود، مقادیر مختلفی از این مایع از پیکسل عبور میکنند و شما با فشاری که به پیکسل وارد میکنید، باعث خروج مایع از آن پیکسل میشوید. در نهایت وقتی فشار را قطع میکنید مایع به شکل مساوی در اطراف پیکسل پخش میشود که باعث ترمیم آن خواهد شد.
جمع بندی
برای تست مانیتور و اطمینان از سلامتی آن روشهای مختلفی وجود دارد. اگر یک مانیتور جدید خریداری کردید، حتما در اولین فرصت با استفاده از روشهایی که در این بخش معرفی کردیم، آن را تست کنید. در بسیاری از مواقع پیکسلهای سوخته و گیر کرده ناشی از کیفیت ساخت پایین یا نقص در ساخت است که اگر آنها را سریع شناسایی کنید، امکان مرجوعی مانیتور و تعویض آن وجود دارد.
شما از چه روشی برای تست پیکسل سوخته مانیتور استفاده میکنید؟! تجارب خودتان را در بخش دیدگاهها برای ما بنویسید.