BTS گوشی یا نقطه زنی BTS چیست؟

این روزها که ارتباطات همگی جنس اینترنتی و از راه دور پیدا کردند، کیفیت آنتن گوشی و اینترنت موبایل اهمیت زیادی دارد. اپراتورها برای اینکه کیفیت خدمات خودشان را بالا ببرند از دکلهایی استفاده میکنند که آنها را با نام دکل BTS گوشی میشناسیم. اما این دکلها دقیقا چه کاری انجام میدهند و منظور از نقطه زنی BTS چیست؟! در این بخش همراه ما باشید تا همه چیز درباره آنتن BTS و انواع آن را توضیح دهیم.
آنتن BTS گوشی چیست؟
BTS مخفف عبارت Base Transceiver Station یا ایستگاه پایه فرستنده/گیرنده است. در این ایستگاهها مجموعه کاملی از تجهیزات مخابراتی مختلف نصب میشود تا ارتباط بین کاربران موبایلی با یک شبکه عمومی امکان پذیر باشد. این ارتباط میتواند شبکه نسل 2، 3 یا 4 موبایل، شبکه وای فای یا وایمکس و دیگر فناوریهای ارتباطی باشد که معرفی میشوند. اما به طور کلی دکل BTS برای شبکههای موبایلی یا همان Mobile Data کاربرد بیشتری دارد.
آنتن BTS در واقع مهمترین بخش شبکه موبایلی GSM است. آنتنهایی که روی دکلهای BTS نصب میشوند با تولید امواج مایکرو ویو، ارتباطشان را با شبکه برقرارکرده و تا فاصله مشخصی از خودشان را برای اتصال به شبکه، پوشش میدهند.
زمانی که ما از گوشی موبایل برای ارسال پیامک یا اتصال به اینترنت موبایل استفاده میکنیم، به یکی از این دکلها متصل شدهایم. به همین دلیل هرچه تعداد دکل BTS در منطقهای بیشتر باشد، خدمات اپراتور در آن منطقه کیفیت بهتری خواهد داشت و میتوان بدون مشکل به شبکه موبایل متصل شد.
اما بالا بردن تعداد آنتن BTS گوشی دردسرهای خاص خودش را هم دارد. اول اینکه امواج این دکلها در طولانی مدت میتواند روی سلامتی انسان تاثیر بگذارد. از طرف دیگر فناوریهای به کار رفته در دکل BTS گران قیمت و حساس بوده و نیاز به مراقبتهای ویژه دارد.
برد آنتنهای BTS در حالت مفید تا 20 کیلومتر هم میرسد، اما در شهرها به دلیل وجود ساختمانهای بلند که مانع ارسال امواج میشوند، این برد 5 کیلومتر است. در محیطهای مسطح بدون مانع، آنتنهای BTS میتوانند تا 35 کیلومتر را پوشش دهند.
آشنایی با انواع BTS گوشی و اجزای آن
حال که فهمیدیم BTS چیست، بد نیست نگاهی به انواع BTS و اجزای آن هم داشته باشیم. BTSها با توجه به ظرفیت و کاربریشان، تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری متنوعی دارند. اول از همه یک ایستگاه BTS از یک سیستم فرستنده و گیرنده تشکیل میشود. اجزای دیگری همچون سیستم تقویت کننده توان سیگنال، آنتن، مولتی پلکسر، سیستمهای ترکیب کننده امواج رادیویی، واحد کنترل، سیستم نظارت و توسعه و سیستمهای رمزنگاری از دیگر اجزای BTS هستند.
آنتن BTS گوشیهای موبایل میتواند روی زمین صاف، پشت بام ساختمانها و برجها نصب شود یا اینکه یک سایت مخابراتی بزرگ و کامل باشد. انواع BTS شامل ایستگاههای ثابت و مخابراتی بزرگ و آنتنهای متحرک و درون ساختمانی میشود؛ آنتنهای متحرک بیشتر در شرایط بحرانی مثل زلزله یا سیل به کار میآیند تا شبکه در دسترس باقی بماند.
دکل BTS را میتوان از نظر ظرفیت و بزرگی هم تقسیم بندی کرد که شامل ماکروسایت، میکروسایت و پیکوسایت میشود که به ترتیب مناطق کوچکتری را پوشش میدهند. پیکوسایتها آنتنهایی هستند که آنها را در داخل ساختمانها یا اماکن سرپوشیده هم استفاده میکنند تا کیفیت خدمات را بالا نگه دارند.
نحوه کار دکل BTS چگونه است؟
شاید برای شما هم سوال باشد که وقتی با گوشی موبایل پیامک میزنیم یا به Mobile Data متصل میشویم، دقیقا چه اتفاقی میافتد؟! در این زمان، گوشی موبایل نزدیکترین ایستگاه یا آنتن BTS را پیدا میکند. در واقع سیگنال اتصال به شبکه از طریق کانالهای سیگنال رسانی در قالب پیغامهایی ارسال میشود. زمانی که دکل BTS، سیگنال را دریافت کرد امکان برقراری تماس، ارسال پیامک یا اتصال به اینترنت را فراهم میکند.
هر چه آنتنهای موبایل در یک محیط مشخص بیشتر باشد، پوشش دهی شبکه قویتر و بیشتر شده و کیفیت مکالمه هم افزایش پیدا میکند. به همین دلیل اپراتورهای گوشی موبایل همواره در حال به روز رسانی ایستگاهها هستند تا بالاترین سرعت اتصال را در اختیار کاربران خود قرار دهند.
نقطه زنی BTS یا ردیابی مکانی گوشی به چه معناست؟!
یکی از موضوعات مرتبط با دکلهای BTS، ردیابی BTS گوشی یا همان نقطه زنی است. نقطه زنی یا ردیابی مکانی به کمک آنتنهای BTS انجام میشود که پیشتر به طور کامل با آنها آشنا شدیم. از آنجایی که گوشیهای موبایل برای برقراری ارتباط به صورت پیامک و تماس، سخت افزارهای خاصی درون خودشان دارند، به کمک آنتن BTS میتوان گوشیها را ردیابی کرد. البته هر فردی اجازه این کار را ندارد و در صورتی که شما بدون اجازه رسمی از مراجع قانونی، این کار را انجام دهید مرتکب جرم شدهاید.
ردیابی از طریق BTS معمولا زمانی استفاده میشود که دادگاه دستور ردیابی اطلاعات جغرافیایی متهم را داده باشد. البته این ردیابی آدرس نمیتواند کاملا دقیق باشد و اطلاعات آن حدودی است.
چه زمانی ردیابی BTS گوشی کاربرد دارد؟
برای ردیابی یا نقطه زنی BTS باید دلایل حقوقی کافی داشته باشید. تا زمانی که مراکز قانونی با توجه به ادله افراد، دستور ردیابی را صادر نکنند، امکان این کار وجود ندارد. همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم، استفاده از دکل BTS برای ردیابی گوشی موبایل افراد بیشتر در پروندههای حقوقی مطرح میشود و اگر بدون دستور قاضی با استفاده از اپلیکیشنها یا ابزارهای دیگری این کار را انجام دهید، بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شدهاید.
در رابطه با پروندههای حقوقی نیز معمولا قاضی یا مراکز قانونی در رابطه با جرایم ماده ۳۰۲ یا جرایم مربوط به امنیت داخلی و خارجی، دستور ردیابی یا نقطه زنی BTS گوشی را صادر میکنند.
برای ردیابی گوشی از طریق نقطه زنی BTS چه کار باید کرد؟
اول از همه بگذارید این تصور اشتباه را از ذهن شما پاک کنیم. بسیاری از افراد تصور میکنند با خارج کردن سیمکارت، خاموش کردن گوشی موبایل یا قرار دادن آن روی حالت پرواز، امکان نقطه زنی BTS را غیر ممکن میکنند. در حالی که پیشتر هم اشاره کردیم ردیابی گوشی موبایل با توجه به قطعات سخت افزاری است که در همه گوشیهای اندرویدی و iOS وجود دارد.
پس حتی زمانی که گوشی سیمکارتی نداشته باشد، میتوان آن را ردیابی کرد. برای اثبات این ادعا کافی است همین حالا سیمکارت خودتان را از گوشی خارج کنید و تست کنید که آیا میتوان با شمارههای ضروری مثل اورژانس و آتشنشانی تماس گرفت یا نه؟!
برای نقطه زنی به شکل قانونی فقط و فقط بعد از دستور قاضی این کار را میتوان انجام داد و باید برای آن روندهای حقوقی را پشت سر بگذارید. اما روشهای دیگری هستند که اگر گوشی موبایل شما گم یا دزدیده شد، بتوانید آن را ردیابی کنید. این روشها معمولا در قالب اپلیکیشنها یا سرویسهای Find My Phone عرضه میشوند.
گوشیهای ساموسنگ یک سرویس خاص برای این کار دارند و در گوشیهای دیگر میتوان از قابلیتهایی که گوگل در اختیارتان میگذارد استفاده کنید. البته برای این کار حتما باید جیمیل فعال خودتان را روی گوشی موبایل اضافه کرده و پیش از سرقت یا گم شدن گوشی، قابلیت Find My Phone را فعال کرده باشید.
روش دیگر ردیابی گوشیهای موبایل، استفاده از آنتن BTS گوشی به کمک اپراتورهاست. از آنجایی که اپراتورهای آنتن BTS خودشان را در اقصی نقاط کشور نصب کردهاند، میتوان از تکنولوژی آنها برای پیدا کردن مکان حدودی سیمکارت استفاده کرد.
آیا میتوان با گوشی موبایل خاموش از نقطه زنی سیمکارت استفاده کرد؟
خوشبختانه ردیابی گوشی موبایل یا نقطه زنی BTS حتی با خاموش کردن گوشی هم امکان پذیر است. در واقع تجهیزاتی که در ایستگاههای مخابراتی BTS به کار میروند، حتی گوشیهای خاموش بدون سیمکارت را تشخیص میدهند.
این امکان در تمام گوشیهای موبایل با هر برندی وجود دارد. از طرف دیگر، هیچ فرقی نمیکند گوشی موبایل به سرقت رفته یا گم شده شما سیمکارت داشته باشد یا نه. سیمکارتها فقط هویت افراد را در اپراتورهای مختلف نشان میدهند؛ اما برای ردیابی گوشی از سخت افزارهای داخلی گوشی موبایل استفاده میشود.
آیا ردیابی آنتن BTS گوشی و نقطه زنی هزینه دارد؟
برای ردیابی گوشی موبایل از طریق BTS باید حتما روند قانونی را دنبال کرد. این کار هزینههای خاص خودش را هم دارد؛ اما این هزینهها به گونهای تعیین شدند که افراد مختلف امکان پرداخت آن را داشته باشند. معمولا قاضی اجازه ردیابی گوشی را تا 6 ماه صادر میکند؛ اما بنا به نظر دادگاه ممکن است این زمان بیشتر هم باشد.
درخواست نقطه زنی BTS و ردیابی گوشی معمولا برای جرایم خاصی پذیرفته میشود. معمولا زمانی که میخواهند ثابت کنند متهم در زمان خاصی در محل وقع جرم حضور داشته، دادگاه دستور ردیابی گوشی را صادر میکند. پس برای پروندههای مربوط به سرقت گوشی، نمیتوانید از این قابلیت استفاده کنید.
پروندههای سرقت گوشی موبایل از طریق سایت همیاب 24 پیگیری میشوند و نمیتوان از طریق آنتنهای BTS، به دنبال گوشیهای گم شده گشت.
جمع بندی
در این بخش فهمیدیم BTS چیست و آنتن BTS گوشی چگونه برای ارسال پیامک یا برقراری تماس به دکل BTS متصل میشود. علاوه بر این با انواع BTS آشنا شدیم و دیدیم که امروزه آنتنهای درون ساختمانی BTS هم برای بالا بردن کیفیت خدمات پوشش شبکه طراحی شدند. نقطه زنی BTS یا ردیابی گوشی موبایل از طریق ایستگاههای مخابراتی موضوع جذاب و مرتبطی به آنتنهای BTS است که سعی کردیم تمام سوالات شما را در این بخش پاسخ دهیم. اگر میخواهید گوشیهای گم شده یا به سرقت رفته خودتان را سریعتر پیدا کنید، بهتر است قبل از این اتفاقات ناگوار به سراغ فعال کردن قابلیتهایی مثل Find My Phone بروید؛ چرا که دستور ردیابی گوشی موبایل فقط برای جرایم خاص صادر میشود و گوشیهای به سرقت رفته را با این قابلیت ردیابی نمیکنند.