حافظه جانبی از زمان اختراع رایانه بسیار مورد توجه قرار گرفته است زیرا این وسیله می تواند اطلاعات شما را با حجم های بسیار بالا بدون از دست رفتن موارد ذخیره شده در زمان های طولانی نگهداری کند.
انواع حافظه جانبی خارجی تا امروز در چند نوع مختلف دسته بندی می شود:
اولین نوع و پر طرفدارترین حافظه جانبی خارجی در سال های گذشته سی دی ها (CD) بودند که در سال 1982 اختراع شدن و این نوع حافظه جانبی فقط خواندنی بود و امکان نوشتن مجدد بر روی آنها وجود نداشت اما همیشه اطلاعات شما در صورت نگهداری خوب از این نوع محل ذخیره سازی، بر روی این نوع دیسک ها پا برجا بود. این نوع حافظه تا 700 مگابایت قابلیت ذخیره سازی اطلاعات را داشت. از ویژگی های این نوع حافظه جانبی، قابلیت یک بار نوشتن و خواندن نامحدود بود.
بعد از سی دی نوبت به حافظه جانبی خارجی با حجم بالاتری رسید که آن را دی وی دی (DVD) می نامیدند. این نوع حافظه جانبی بسیار شبیه به سی دی بود و ظرفیت آن برای ذخیره سازی تا 4.7 گیگابایت هم می رسید. معمولا از این دی وی دی ها برای ذخیره فیلم و ویدیو ها استفاده می شد.
بعد از نسل این نوع سی دی ها که فقط امکان نوشتن داشت، نوبت به حافظه جانبی بسیار قوی و پیشرفته رسید که امکان نوشتن و خواندن به صورت نامحدود دارد و از نظر نگهداری بسیار بهتر از دیسک های ظریف و شکننده ایی مثل سی دی و دی وی دی می باشد. به این نوع حافظه جانبی، هارد دیسک (Hard Disk) می گویند. مکانیزم این نوع حافظه های جانبی مثل حافظه های داخل کامپیوتر هستند و می توانند به کامپیوتر و دیگر سیستم های رایانه ایی از طریق یک کابل بلوتوث وصل شوند. این مدل دستگاه حافظه جانبی خارجی قابلیت ذخیره سازی اطلاعات تا 500 گیگابایت و یا 1 ترابایت را نیز دارند. از این نوع حافظه جانبی می توان برای ذخیره سازی اطلاعات کامپیوتر اصلی به عنوان پشتیبان استفاده کرد.
هارد دیسک مشکل بزرگی دارد که حجم فیزیکی آن می باشد که این مشکل در نسل بعدی به خوبی برطرف شد. نسل بعدی حافظه جانبی، فلش درایو (Flash Drive) نام دارد که از طریق یک پورت یو اس بی(USB)به راحتی به هر نوع سیستم دارای این درگاه وصل می شود. در این فلش درایوها هر نوع اطلاعاتی را می توان ذخیره کرد و به راحتی در حجم کم فیزیکی جا به جا کرد.
با ظهور گوشی موبایل و استقبال بسیار زیاد مردم از این سیستم، نیاز به حافظه جانبی برای این نوع تلفن همراه نیز به شدت بوجود آمد. پس شرکت ها به فکر ساخت حافظه جانبی بسیار کم حجمتر از فلش، برای گوشی ها افتادند. پس خیلی سریع شروع به ساخت حافظه ایی بسیار ظریف و باریکی به اسم کارت حافظه یا مموری کارت کردند. این نوع کارت حافظه جانبی اسامی مختلفی دارند که برخی از آنها بهMemory Stick, SD Card, OmpactFlash و XD-Picture Card معروفند.
از این نوع حافظه جانبی می توان برای دستگاه های مختلفی از قبیل کنسول های بازی ویدیویی، تلفن های همراه و دوربین های عکس و فیلمبرداری استفاده کرد. در حال حاضر بیشترین ظرفیت ذخیره سازی در این نوع حافظه جانبی به 512 گیگابایت می رسد.
آخرین نوع حافظه جانبی که بسیار این روزها فراگیر شده، ذخیره سازی آنلاین می باشد که نیاز به داشتن دستگاهیی فیزیکی نیست. به این نوع حافظه جانبی آنلاین، ذخیره سازی ابری می گویند که از بستر اینترنت برای حفظ اطلاعات استفاده می شود. می توان به بعضی ارائه دهندگان این نوع حافظه ذخیره سازی از جمله Google Drive، OneDrive و Dropbox اشاره کرد.