تعرفه واردات و گمرک گوشی موبایل چقدر است؟
تا به حال برایتان پیش آمده که در سفر به کشورهای خارجی به خرید یک گوشی تلفن همراه فکر کنید؟ اگر قصد دارید در سفر به کشورهای خارجی گوشی موبایل خریداری و آن را به شیوه مسافری به کشور وارد کنید باید از تعرفه های جدید مربوط به واردات و گمرک آن باخبر باشید. تعرفه گمرک گوشی مسافری و رجیستری آن بسته به قیمت و ارزش آن متفاوت خواهد بود. باید به این نکته توجه کنید که در صورت پرداخت نکردن این هزینه ها در مدتی کوتاه امکان استفاده از تلفن همراه خود را از دست خواهید داد.
نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید آن است که مطابق قانون تنظیم مقررات که از 28 مهر 96 با هدف مبارزه با قاچاق و جلوگیری از ورود غیرقانونی گوشی های تلفن همراه اعلام شده است تمامی تلفن های همراه جدا از پرداخت هزینه گمرک باید برای رجیستری آن ها هم اقدام شود. در غیر این صورت تلفن همراه قاچاق به حساب می آید و قابل استفاده در کشور نخواهد بود.
افرادی که می خواهند از خارج کشور گوشی وارد کنند و در این زمینه کسب و کاری دارند همواره سوالاتی در مورد تعرفه واردات گوشی و گمرک آن دارند. ما در این مقاله از فرفره قصد داریم به جزئیات این هزینه ها بپردازیم.
تعرفه واردات و گمرک گوشی موبایل
هزینه و تعرفه گمرک گوشی هر ساله توسط دولت تعیین و اعلام می شود و تا زمانی که این تعرفه ها مطابق شیوه صحیح پرداخت نشود انجام واردات و صادرات امکان پذیر نخواهد بود. کوچک بودن سایز گوشی و سود قابل توجه آن باعث شده این کالا به وفور وارد کشور شود. همانطور که گفتیم این کالا مانند هر کالای دیگر مستلزم پرداخت تعرفه گمرکی مخصوص خود است.
در این بخش قصد داریم هزینه و حقوق گمرکی گوشی را در سال 1403 بررسی کنیم. برای ترخیص کالاهای الکترونیک به خصوص گوشی در ایران، رجیستر کردن و استفاده یا حتی فروش آن ها بدون مشکل حتما باید هزینه های مربوط به گمرک را پرداخت کنید. استفاده از گوشی های وارد شده به ایران و رجیستر کردن آن تنها با داشتن رسید گمرک ممکن خواهد بود.
همان طور که گفتیم برای ترخیص گوشی و رجیستر کردن آن حتما باید تعرفه گمرک گوشی را پرداخت و رسید پرداخت خود را از گمرک دریافت کنید. ممکن است این سوال ذهن شما را مشغول کند که هزینه گمرکی به چه نحوی تعیین می شود یا برای وارد کردن گوشی به داخل ایران باید چه هزینه ای را به گمرک پرداخت کنید.
تعیین هزینه گمرکی گوشی مسافرتی
گمرک در جدیدترین بخشنامه ای که تعیین کرده است تعرفه واردات گوشی موبایل را در بازه های مختلف اعلام کرده است. دفتر گمرک طی نامه ای به دانشگاه تهران نرخ مالیات بر ارزش افزوده را 10 درصد مجموع ارزش ریالی، حقوق گمرکی و سود بازرگانی تعیین کرده است.
طبق سال های گذشته نرخ هلال احمر یک درصد حقوق ورودی تعیین می شود و مبلغ پسماند هم نیم در هزار ارزش کالا حساب می شود. همچنین در این بخشنامه اعلام شده است که برای جلوگیری از تضییع حقوق دولت در اجرای موضوع نرخ تعرفی جدید به شرح زیر اعلام شده است.
گوشی های با قیمت کمتر از 150 دلار
طبق مصوبه جدید گمرک تعرفه گمرک گوشی که به گوشی های مسافرتی با ارزش کمتر از 150 دلار تعلق می گیرد برابر با 16 درصد ارزش اصلی گوشی است. این 16 درصد شامل 4 درصد حق گمرک و 12 درصد حق بازرگانی خواهد بود.
به طور مثال اگر بخواهید یک گوشی سامسونگ به کشور وارد کنید که قیمت آن در حدود 15 میلیون تومان باشد باید 16 درصد این مبلغ را به عنوان هزینه گمرک پرداخت کنید. با ضرب و تقسیمی ساده معلوم می شود که 16 درصد این مبلغ چیزی در حدود 2 میلیون و چهارصد هزار تومان خواهد بود. بنابراین شما برای یک گوشی 15 میلیون تومانی باید مبلغ 2 میلیون و چهارصد هزار تومان را به عنوان هزینه گمرک کنار بگذارید.
گوشی های با قیمت 150 تا 600 دلار
به گوشی هایی که دارای ارزش 150 تا 600 دلار هستند و از طریق مسافر به کشور وارد می شوند حقوق گمرکی 4 درصد و سود بازرگانی 2 درصد تعلق خواهد گرفت. در واقع مجموع تعرفه واردات گوشی مجموعا به 6 در صد می رسد.
گوشی های با قیمت بیش از 600 دلار
گوشی های با ارزش بیش از 600 دلار در صورت ورود به شیوه مسافری شامل 4 درصد حقوق گمرکی و 56 درصد سود بازرگانی می شوند. بدین ترتیب به این تلفن های همراه مجموعا 60 درصد تعرفه واردات تعلق می گیرد.
پرداخت هزینه گمرک گوشی
تعرفه گمرک گوشی از دو طریق حضوری و آنلاین قابل پرداخت است که ما به شما روش حضوری را پیشنهاد می دهیم. پرداخت به صورت حضوری بی دردسرتر و ساده تر است و هنگام ورود به فرودگاه با مراجعه به کارشناس گمرک گوشی های هوشمند می توانید برای پرداخت اقدام کنید.
پس از انجام مراحل پرداخت به شما برگه ای داده می شود که شامل اطلاعاتی برای رجیستری گوشی است و باید برگه را نزد خود نگاه دارید. اگر به صورت حضوری موفق به پرداخت نشده اید با مراجعه به وب سایت گمرک گوشی پرداخت را انجام دهید.
- وارد سایت اینترنتی گمرک گوشی به آدرس gov.ir شوید.
- در کادر اول باید شناسه گوشی یا کد IMEI را وارد کنید.
- در این مرحله نتیجه استعلام گوشی در وب سایت را مشاهده خواهید کرد که در صورت مواجه با عدم تطابق با پشتیبانی سامانه همتا به شماره 096366 تماس بگیرید.
- در گام بعدی باید نوع، مدل و کانفینگ گوشی را به صورت دقیق وارد کنید.
- مشخصات مالک گوشی را در کادرهای نشان داده شده وارد کنید. به این نکته توجه کنید که کد ملی، شماره گذرنامه و سیم کارت باید به نام مسافر باشد.
- کد امنیتی که به گوشی شما ارسال می شود را در کادر نشان داده شده وارد کنید.
- در این مرحله شناسه پرداخت و مبلغ نهایی عوارض قابل مشاهده است ابتدا اطلاعات هویتی را بررسی کنید و در صورت درست بودن آن پرداخت را انجام دهید.
- با کلیک به روی گزینه پرداخت به درگاه پرداخت هدایت می شوید. پس از پرداخت کد پیگیری داخلی، کد پیگیری بانکی و شناسه پرداخت برای شما پیامک خواهد شد. این اطلاعات را باید نگه دارید.
- پس از پرداخت به وب سایت گمرک برمی گردید. در این قسمت پیامی مبنی بر موفق بودن پرداخت ثبت شناسه دستگاه نمایش داده شود.
- در انتها روی گزینه ارسال اطلاعات به همتا کلیک کنید.
بعد از پرداخت هزینه گمرک
پس از پرداخت تعرفه گمرک گوشی بخش اصلی کار را طی کرده اید و تنها کافی است به سامانه همتا گوشی موبایل مراجعه و گوشی خود را رجیستر کنید. روش های مختلفی وجود دارد که شما از طریق آن ها بتوانید برای رجیستری تلفن همراه اقدام کنید. اما به خاطر داشته باشید که گوشی را با سیم کارتی رجیستر کنید که قصد دارید از آن استفاده کنید.
برای رجیستر کردن تلفن همراه هیچ نیازی به پرداخت هزینه نیست و این مراحل کاملا رایگان انجام می شود. در برخی موارد دیده شده است که افراد سودجو از کاربران برای ثبت تلفن همراه در سامانه همتا و فعال سازی آن وجهی را دریافت می کنند که نوعی کلاهبرداری به حساب می آید.
در صورت عدم پرداخت هزینه گمرک گوشی چه خواهد شد؟
تصور کنید به هر دلیلی تعرفه گمرک گوشی تلفن همراهی که وارد خاک کشور کرده اید را پرداخت ننموده اید و برای رجیستری آن هم اقدامی نکرده اید، بعد از آن که گوشی را وارد کشور کنید و داخل آن سیم کارت بیندازید سازمان گمرک به شما یک مهلت حدودا 30 روزه می دهد. شما تنها در این مدت زمان مهلت دارید برای پرداخت هزینه گمرکی و رجیستری گوشی وارد عمل شوید. اگر در این بازه حق گمرک را پرداخت کردید می توانید گوشی را رجیستر و بدون مشکل از آن استفاده کنید.
سوالات متداول
تعرفه گمرکی گوشی های مسافری بسته به قیمت گوشی متفاوت است. برای گوشی هایی با قیمت کمتر از 150 دلار، تعرفه 16 درصد (4 درصد گمرک و 12 درصد بازرگانی) اعمال می شود. برای گوشی های با قیمت 150 تا 600 دلار، تعرفه 6 درصد و برای گوشی های بالای 600 دلار، تعرفه 60 درصد است.
هزینه گمرک گوشی می تواند به دو روش حضوری و آنلاین پرداخت شود. توصیه می شود روش حضوری را انتخاب کنید؛ زیرا ساده تر و سریع تر است. پس از پرداخت، رسید گمرک برای رجیستری گوشی دریافت خواهید کرد.
بله، مطابق با قوانین جدید، پرداخت هزینه گمرک و رجیستری گوشی های مسافری ضروری است. در غیر این صورت گوشی به عنوان کالای قاچاق شناخته شده و قابل استفاده نخواهد بود.
پس از وارد کردن گوشی به ایران، گمرک به شما حدود 30 روز مهلت می دهد تا هزینه گمرک و رجیستری گوشی را پرداخت کنید. در صورت عدم پرداخت، گوشی غیرقابل استفاده خواهد شد.
پس از پرداخت هزینه گمرک، به سامانه همتا مراجعه کرده و اطلاعات گوشی و مالک را وارد کنید. این فرآیند رایگان است و نیازی به پرداخت وجه اضافی ندارد.
پاسخ: خیر، رجیستری گوشی در سامانه همتا رایگان است. برخی افراد ممکن است از شما برای این کار وجهی دریافت کنند که این نوع اقدام کلاهبرداری است.
ابتدا به وب سایت گمرک به آدرس gov.ir بروید، شناسه گوشی یا IMEI را وارد کنید، سپس اطلاعات لازم را تکمیل کرده و مبلغ پرداختی را مشاهده و پرداخت کنید. پس از پرداخت، کد پیگیری دریافت خواهید کرد.
اگر هزینه گمرک را پرداخت نکنید، گوشی به عنوان کالای قاچاق در نظر گرفته می شود و امکان استفاده از آن تا پرداخت هزینه ها وجود ندارد. شما 30 روز وقت دارید تا این مبلغ را پرداخت کنید.
گوشی های با قیمت بیش از 600 دلار شامل 4 درصد حقوق گمرکی و 56 درصد سود بازرگانی می شوند، که در مجموع 60 درصد هزینه گمرک به آنها تعلق می گیرد.
بله، تعرفه های گمرکی گوشی های وارداتی بر اساس قیمت گوشی تعیین می شود و باید قبل از واردات این هزینه ها را پیش بینی کرده و پرداخت کنید تا گوشی به راحتی رجیستر و استفاده شود.