علت های روشن نشدن لپ تاپ و راهکارهای آن
نمی شود اهل کار با کامپیوتر و سیستم باشید و علت روشن نشدن لپ تاپ را ندانید. اگر تا به حال یک بار دلهره روشن نشدن لپ تاپ را تجربه کرده باشید می دانید که این مسئله چقدر اهمیت دارد.
تصور کنید یک ایمیل مهم برایتان ارسال شده که باید همین الان جوابش را بدهید یا می خواهید پروژه ای را که در سیستم خود ذخیره کرده اید، برای کارفرما ارسال کنید، دکمه پاور را فشار می دهید، اما صفحه نمایش لپ تاپ شما سیاه است!
اینجاست که باید علت های روشن نشدن لپ تاپ را بدانید و سعی کنید قبل از اینکه آن را به تعمیرکار بسپارید، خودتان چند روش را امتحان کنید. کافی است یک بار علت روشن نشدن لپ تاپ را خودتان پیدا کنید و آن علت را برطرف کنید تا ببینید در آن لحظه چه احساس شیرینی به شما دست می دهد.
در این مقاله قصد داریم دلایل روشن نشدن لپ تاپ را برای شما توضیح دهیم و با ارائه راه حل های عملی به شما در رفع این مشکل کمک کنیم.
چرا لپ تاپ روشن نمی شود؟
وقتی می بینید لپ تاپ روشن نمی شود، یک سؤال بزرگ در ذهنتان درباره علت روشن نشدن لپ تاپ به وجود می آید. روشن نشدن لپ تاپ دلایل مختلفی دارد پس بهتر است اول خونسردی خود را حفظ کنید و با ما همراه باشید تا این دلایل را با هم بررسی کنیم.
مشکل در سخت افزار لپ تاپ
یک علت روشن نشدن لپ تاپ می تواند وجود مشکل در قسمت های سخت افزاری باشد. همان طور که می دانید لپ تاپ قطعات زیادی دارد که بروز مشکل در بعضی از آن ها منجر به روشن نشدن لپ تاپ می شود. در این بخش بعضی از این مشکلات سخت افزاری را بررسی می کنیم:
نمایشگر
در اولین مرحله که لپ تاپ را روشن کردید؛ ولی صفحه نمایش چیزی نشان نداد، فن لپ تاپ را چک کنید. سپس لپ تاپ را به نمایشگرهای دیگری نظیر تلویزیون یا پروژکتور متصل کنید و چک کنید که در آن ها چیزی نمایش داده می شود یا خیر. گاهی اوقات نیز ممکن است صفحه نمایش لپ تاپ نور ضعیفی داشته باشد و کاملاً تاریک نباشد. ممکن است در این حالت تصور کنید لپ تاپ هنگ کرده است ولی علت هنگ کردن لپ تاپ مسائل دیگری است. در این حالت اینورتر سیستم شما مشکل دارد که این یعنی باید آن را به تعمیرگاه ببرید.
خراب بودن پاور یا منبع تغذیه
پاور یکی از مهم ترین قطعات سخت افزار سیستم است. در اصل پاور جریان برق شهری را به جریانی تبدیل می کند که برای سیستم قابل استفاده باشد بدون اینکه به آن آسیبی برساند. بعد از تبدیل جریان، این قطعه برق را به قسمت های مختلف سیستم توزیع می کند.
بنابراین یک علت روشن نشدن لپ تاپ می تواند خرابی این قطعه باشد. ابتدا باید پریز برق و شارژر لپ تاپ را چک کنید. در صورت شارژ نشدن دستگاه شاید تصور کنید ایراد از پاور است. در همین راستا مقاله علت شارژ نشدن لپ تاپ را مطالعه کنید. در مرحله بعد باتری و صفحه نمایش را چک کنید. سلامت باتری لپ تاپ را چک کنید و در صورتی که باتری سالم بود و شارژ داشت، شاید مشکل خراب بودن پاور یا منبع تغذیه باشد.
بروز ایراد در مادربرد
بدون شک مادربرد مرکز فرماندهی یک سیستم است و کنترل سایر قطعات مهم سیستم را انجام می دهد. روی مادربرد قطعات زیادی مثل مقاومت ها، خازن ها، مدارها و…. نصب شده است که بروز مشکل و قطع شدن اتصال هر کدام از قطعات می تواند مشکلات متعدد و متفاوتی به وجود بیاورد. آسیب به قطعات مادر برد می تواند یک علت روشن نشدن لپ تاپ باشد. بعد از تست سلامت باتری لپ تاپ مادربرد لپ تاپ را بررسی کنید.
مشکل در نرم افزار های کامپیوتر
مشکلات نرم افزاری منجر به ایجاد اختلال در سیستم ها می شوند. یک علت روشن نشدن لپ تاپ می تواند بروز مشکل در قسمت نرم افزار های آن باشد که از این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ویروسی شدن سیستم
احتمال اینکه با لپ تاپ تا مدت زیادی کار کنید؛ ولی با مشکلات ویروسی روبرو نشده باشید، تقریباً صفر است. ممکن است به وسیله نصب یک برنامه یا اتصال حافظه خارجی اسکن نشده، لپ تاپ ویروسی شود. لازم است که بدانید در برخی مواقع این ویروس ها می توانند علت روشن نشدن لپ تاپ شما باشند. اگر سیستم را روشن کردید و متوجه شدید برنامه ویندوز به طور کامل اجرا نمی شود، ویروسی شدن لپ تاپ را یک احتمال قوی در نظر بگیرید.
اختلال در نصب برنامه ها یا درایورها
نصب یک برنامه جدید یا به روزرسانی بعضی از درایورها می تواند در عملکرد لپ تاپ شما هنگام روشن شدن تأثیر بگذارد. همان طور که می دانید برای هر کدام از سخت افزار های سیستم یک درایور وجود دارد که باید به درستی نصب شود. در صورتی که درایوری ایراد پیدا کند ممکن است در سخت افزار مربوطه آن ایرادی مشاهده کنیم، پس یک علت روشن نشدن لپ تاپ می تواند ایراد در درایورهای مربوط به آن باشد.
اتصال حافظه جانبی و درایو USB
ممکن است در اثر اتصال لوازم جانبی مانند فلش مموری ها، کارت حافظه و درایو USB، لپ تاپ روشن نشود. در هنگام راه اندازی سیستم BIOS، حافظه اصلی سیستم را تشخیص می دهد و سیستم را روی آن بارگذاری می کند. در صورتی که قبل از روشن شدن سیستم حافظه جانبی به آن متصل باشد، ممکن است BIOS سیستم را روی آن بارگذاری کند و این منجر به روشن نشدن لپ تاپ می شود. در این حالت ممکن است شما با پیغام (Operating System not Found) رو به رو شوید که این نشان می دهد علت روشن نشدن لپ تاپ، اتصال حافظه جانبی و درایو USB است.
تجمع یا نوسان بار الکتریکی
همانطور که قبلا اشاره کردیم، مادربرد سایر قطعات سیستم را نیز کنترل می کند. در لپ تاپ ها و مادربردهای مدرن سازوکاری وجود دارد که در اثر تجمع یا نوسانات شدید الکتریسیته، جریان برق را در لپ تاپ قطع می کند و این منجر به خاموشی ناگهانی می شود. این امر می تواند علت روشن نشدن لپ تاپ باشد، در اصل این سازوکار برای محافظت از سایر قطعات در برابر تجمع بار یا نوسانات بار الکتریکی است.
داغ شدن لپ تاپ
داغ شدن لپ تاپ می تواند منجر به خاموش شدن و روشن نشدن آن شود. دلیل این اتفاق وجود محافظ های حرارتی در پردازنده های لپ تاپ است. بالا رفتن درجه حرارت لپ تاپ می تواند به این دلیل باشد که آن را در جای مناسب قرار نداده اید. مثلا آن را روی تخت، بالش و به طور کلی سطوح نرم گذاشته اید. اگر دریچه های هواکش مسدود باشد و یا فن لپ تاپ خراب شده باشد، این بدون شک منجر به بالارفتن دمای دستگاه و خاموش شدن آن می شود.
چطور مشکل روشن نشدن لپ تاپ را حل کنیم؟
در ادامه مقاله علت روشن نشدن لپ تاپ به بخش راهکارها می رسیم. سعی کنید به همه راهکارهای ارائه شده توجه داشته باشید و هر کدام را برای روشن کردن لپ تاپ خود استفاده کنید.
رفع مشکل شارژ سیستم
در اولین مرحله باید اطمینان حاصل کنید که علت روشن نشدن لپ تاپ از شارژ و شارژر آن نباشد. شارژ نشدن لپ تاپ می تواند دلایل مختلفی مثل ایراد در کابل شارژ، از کار افتادن باتری و یا خرابی سوکت شارژ باشد.
در ابتدا بهتر است آداپتور لپ تاپ را به جریان برق شهری متصل کنید. در صورت روشن شدن لپ تاپ می توان گفت ایراد از باتری می باشد. اگر می دانید که باتری مشکلی ندارد و هم چنان لپ تاپ روشن نمی شود، علت می تواند به دلیل خرابی سوکت شارژ، کلید برق یا خرابی آداپتور باشد، در این حالت باید از یک تکنسین کمک بگیرید.
تخلیه بار الکتریکی اضافی
در صورتی که ایراد در پاور یا منبع تغذیه باشد، می توانید این مراحل را به ترتیب انجام دهید: اول 30 ثانیه دکمه پاور لپ تاپ را فشار دهید تا لپ تاپ خاموش شود. بعد باتری را از لپ تاپ خارج کنید. سپس کابل شارژ لپ تاپ را نیز از پریز برق جدا کنید. پس از مدتی دوباره کابل را متصل کرده و دکمه پاور را به مدت 30 ثانیه فشار دهید تا سیستم روشن شود.
جدا کردن وسایل جانبی
وسایل جانبی مانند کارت حافظه، فلش مموری، کابل های USB ، CD، DVD های قابل بوت را از دستگاه خارج یا جدا کنید. سپس سیستم خود را روشن کنید. همان طور که قبلاً گفتیم ممکن است ایراد به علت بارگذاری ناصحیح سیستم توسط BIOS در مموری های خارجی باشد و یا اینکه درایوهای مربوطه به اتصالات USB مشکل داشته باشد.
دیسک نجات
در صورتی که علت روشن نشدن لپ تاپ ویروس یا وجود بدافزار باشد، صفحه نمایش لپ تاپ کامل بالا نمی آید. در این صورت می توانید به وسیله دیسک نجات لپ تاپ را روشن کنید. این دیسک را روی CD یا فلش بریزید و سپس با اتصال آنها به سیستم، فرایند بوت سیستم را انجام دهید. لازم به ذکر است که اگر فرایند بوت کردن CD یا فلش را بلد نیستید بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید.
حالت Safe Mode
اگر مشکل روشن نشدن لپ تاپ از درایورها یا برنامه های تازه نصب شده باشد، می توانید با ورود به حالت ایمن، این برنامه ها را حذف کنید یا درایوری که تازه بروزرسانی کرده اید را از بین ببرید. برای ورود به این حالت لازم است هنگام راه اندازی سیستم کلید F8 را فشار دهید تا منوی حالت ایمن برایتان باز شود و تنظیمات مورد نظر را در آن اعمال کنید.
تعمیر مادربرد
زمانی که مادربرد در لپ تاپ دچار مشکل می شود، صدای بوق متفاوتی از آن شنیده می شود. بر اساس تعداد بوق ها، شما می توانید از طریق دفترچه راهنمای مادربرد به مشکل آن پی ببرید. در صورتی که دفترچه راهنما وجود ندارد، می توانید به سایت سازنده مادربرد مراجعه و علت را با استفاده از تعداد بوق ها پیدا کنید.
تعویض باتری CMOS
روی صفحه مادربرد باتری کوچکی به نام باتری CMOS نصب شده است. خراب شدن این باتری تاثیرات مستقیمی روی BIOS می گذارد که این باعث روشن نشدن سیستم می شود. علت خرابی باتری CMOS این است که لپ تاپ تا مدت زیادی خاموش باشد یا در هنگام کار با لپ تاپ از باتری استفاده نشود. در صورتی که مشخص شود ایراد ازCMOS است باید اقدام به تعوض آن کنید.
مراجعه به تکنسین کاربلد
به خوبی می دانید در طول مدتی که از لپ تاپ استفاده می کنید احتمال خرابی آن وجود دارد و این خرابی ها نظیر عدم اتصال لپ تاپ به وای فای، روشن نشدن صفحه نمایش، هنگ کردن و ویروسی شدن می باشد.
روشن نشدن لپ تاپ نیز ممکن است برای شما اتفاق بیفتد که می تواند علت های زیادی داشته باشد و در بسیاری از مواقع لازم است قطعات سخت افزاری مانند مانیتور، مادربورد، پاور و هارد تعویض یا تعمیر شود.
در مرحله آخر که تمام تلاشتان را برای پیدا کردن علت روشن نشدن لپ تاپ و رفع آن کردید، بهتر است قبل از اینکه دست به کار ناشناخته ای بزنید، لپ تاپ را پیش یک تکنسین و تعمیرکار کاربلد ببرید.
بهتر است این را در نظر داشته باشید که هر وسیله الکتریکی طول عمر مشخصی دارد. اگر لپ تاپ یا PC قدیمی دارید که یک روز در میان خراب است بهتر است به جای اینکه وقت و سرمایه خود را صرف تعمیر آن کنید به فکر خرید یک سیستم جدید باشید.