بهترین صفحه نمایش گوشی چیست؟ بررسی انواع نمایشگر های گوشی موبایل
در زمان خرید گوشی موبایل برخی افراد به عملکرد دوربین توجه می کنند و برخی افراد پردازنده را اولویت قرار می دهند. با این وجود کاربرانی هم هستند که به تماشای فیلم علاقه داشته باشند و نمایشگر برایشان حرف اول را بزند. بهترین صفحه نمایش گوشی در جلب رضایت کاربران نقش مهمی را ایفا می کند. در واقع اگر صفحه نمایش فاقد کیفیت و استانداردهای لازم باشد هر چقدر هم که عملکرد مناسبی را ارائه بدهد باز هم بی فایده است. از این رو انتخاب بهترین صفحه نمایش امری مهم است که مستلزم بررسی های دقیق و عمیق انواع این محصولات است.
انواع نمایشگرهای گوشی موبایل
این روزها که تکنولوژی با پیشرفت زیادی روبرو بوده است نمایشگرهای گوشی موبایل هم بی بهره نبوده اند. جدیدترین و بهترین صفحه نمایش گوشی ها شامل LCD، AMOLED، LTPO، LTPS، PLS، TFT، IPS، LED و غیره می شوند. نمایشگرهای بسیاری تولید می شوند که هرکدام مزایا و معایبی دارند و همین ویژگی ها باعث رقابت تنگاتنگی بین آن ها در فروشگاه اینترنتی کالاهای دیجیتال شده است.
نمایشگر LCD
قطعا اولین اسمی که با آمدن نام بهترین صفحه نمایش گوشی به ذهن افراد می رسد، LCD است. این صفحه نمایش را سال ها است که در لوازمی مثل تلویزیون، موبایل و تبلت می بینیم. LCD به مجموعه ای از کریستال های مایع می گویند که توسط نور پس زمینه روشن می شود.
مهم ترین مزیتی که باعث محبوبیت این نمایشگر برای گوشی های هوشمند شده هزینه نسبتا پایین تولید آن ها است. این نمایشگر در برابر نور خورشید عملکرد خوبی را از خود ارائه داده است. اما از نظر نمایش رنگ ها کیفیت کمتری نسبت به نمایشگرهایی بی نیاز به نور پس زمینه دارد. دلیل آن هم تابیدن صفحه نوری به پیکسل ها است.
نمایشگر TFT-LCD
TFT یا Thin Film Transistor نسل جدیدتر LCD است که از ماتریس فعال در AMOLED بهره می برد. ماتریس فعال یعنی هر پیکسل به طور جداگانه به یک ترانزیستور و خازن متصل است. از مزایای این نمایشگر باید به هزینه تولید پایین و افزایش کنتراست نسبت به نمایشگر LCD اشاره کرد. البته این نمایشگر مصرف انرژی بالا، زاویه دید کمتر و تولید رنگ کمتری را هم ارائه می دهد. از جمله معایب این نمایشگرها می توان به زاویه محدود اشاره کرد و اگر از کناره ها یه نمایشگر نگاه کنید آن را کمی کدر و تیره مشاهده خواهید کرد.همین معایب TFT-LCD ها است که باعث شده که دیگر در گوشی های هوشمند استفاده نشوند.
در این نمایشگر پیکسل ها به صورت افقی و عمودی در کنار یکدیگر چیده شده اند و به هر پیکسل یک خازن و ترانزیستور جداگانه ای در نظر گرفته شده است. این چیدمان باعث می شود هر پیکسل به طور جداگانه ای شارژ شود و شارژ آن حتی برای ایجاد تصویر بعدی هم باقی بماند. هر پیکسل به صورت جداگانه روشن می شود و نوردهی بالاتری را ارائه می دهد. علت اصلی مصرف بالای این نوع نمایشگرها همین نوردهی بهتر نسبت به نسل قبل است.
صفحه نمایش IPS-LCD
IPS ها نسخه پیشرفته صفحه نمایش TFT است که از نظر کیفیت و قیمت از آن پیشی گرفته است. همچنین استفاده از صفحه نمایش IPS در زیر نور آفتاب هم ممکن شده است. پیکسل های این نمایشگر هر کدام به دو ترانزیستور تجهیز شده اند. وضوح بالا، کیفیت رنگ ثابت، زاویه دید بیشتر، و مصرف انرژی کمتر از اصلی ترین دلایلی است که محبوبیت و برتری این نمایشگرها نسبت به نمایشگرهای TFT شده اند.
شرکت اپل تا قبل از آیفون ایکس این صفحه نمایش را برای محصولاتش در نظر می گرفت. صفحه نمایش IPS-LCD خالی از ایراد هم نیست که می توان به عدم تولید رنگ مشکی عمیق اشاره کرد. رنگ مشکی در تصاویری که این نمایشگر ارائه می دهد کمی مایل به خاکستری تیره است.
این صفحه نمایش به نسبت محصولات مشابه قطر بیشتری دارد آن هم به خاطر لایه اضافی است که برای نور پس زمینه به صفحه نمایش اضافه می شود. در IPS-LCD تمامی پیکسل های صفحه نمایش حتی پیکسل های مشکی تا زمانی که صفحه روشن است نور پس زمینه را دریافت می کنند به همین دلیل نمایش رنگ مشکل با مشکل روبرو می شود. وضوح و شفافیت این صفحه نمایش بالا است و علت آن هم قابلیت جمع و فشرده کردن پیکسل ها است. IPS-LCD بهترین صفحه نمایش گوشی برای افرادی خواهد بود که دقت و ثبات رنگی بالا برایشان مهم است.
صفحه نمایش SUPER LCD
صفحه نمایش IPS LCD با نمایشگر Super LCD تفاوت زیادی در تکنولوژی ساخت با هم ندارند اما چیزی که باعث تمایز این دو می شود این است که در صفحه نمایش Super LCD هیچ فاصله و شکافی بین محافظ صفحه نمایش و سنشور تاچ وجود ندارد. این عدم فاصله به علت نزدیک بودن گلکسی به LCD است. نمایشگرهای SUPER LCD در تابش نور خورشید دید بهتری دارند و جزئیات را بهتر نمایش می دهند.
صفحه نمایش PLS LCD
PLS یا Plane to Line Switch همان فناوری نمایشگر IPS البته با کمی پیشرفت است. این فناوری توسط شرکت سامسونگ با هدف ارائه روشنایی بهتر، زاویه دید بیشتر و کیفیت بهینه تر معرفی شده است. مزایایی که این نمایشگر را از نسل های پیشین خود متمایز می کند دید بهتر در محیط های روشن، روشنایی بیشتر و مصرف کم انرژی است. رنگ ها در صفحه نمایش PLS LCD وضوح بهتر و شفافیت بیشتری دارند. این نمایشگر ایراداتی هم دارد که می توان به پاسخگویی کم و شکننده بودن آن اشاره کرد.
صفحه نمایش LED
نمایشگر LED یا Light-Emitting Diodes مدت زمان زیادی است که در بازار حضور دارد و نسبت به سایر نمایشگرها از هزینه ساخت بالاتری برخوردار است. اما چیزی که ارزش خرید آن را به عنوان بهترین صفحه نمایش گوشی بالا می برد کیفیت رنگ بهینه تر، روشنایی بیشتر و مصرف انرژی کمتر است.
صفحه نمایش OLED
صفحه نمایش OLED انتخاب اول تمامی شرکت های برتر تولید کننده گوشی هوشمند برای محصولات پرچمدار است. این صفحه نمایش را در محصولات شرکت هایی چون اپل و هواوی می توان دید. OLED یک ماده ارگانیک از یک لایه مواد آلی بر پایه کربن است و تا زمانی که جریان برق از داخل پیکسل ها عبور نکند خاموش باقی می ماند. پیکسل های این نمایشگر خودشان نور منتشر می کنند و نیازی به نور پس زمینه ندارند.
صفحه نمایش OLED مزایای بسیاری دارد که از میان آن ها می توان به وزن پایین و حجم کم اشاره کرد. علت این وزن و حجم کمتر هم حذف لایه هایی است که در صفحه نمایش های دیگر کار نوردهی را انجام می دادند. البته در کنار این ها معایبی هم به چشم می خورد مثل درصد روشنی کمتر نسبت به محصولات مشابه. این محصول قیمت بالایی هم دارد که باعث افزایش قیمت گوشی های موبایل می شود.
صفحه نمایش AMOLED
AMOLED علاوه بر تمامی ویژگی های OLED مزیت های برتری هم دارد که همگی باعث می شوند زمان واکنش بالاتر و مصرف انرژی پایین تر بیاید. فوق العاده ترین ویژگی این نمایشگر توانایی خاموش کردن پیکسل ها برای نمایش بهتر رنگ مشکی است.
از جمله مزیت های این صفحه نمایش می توان به وزن کم، ظرافت بسیار بالا در نمایش رنگ ها، ابعاد باریکتر، عمر باتری بیشتر و شفاف بودن بیشتر تصاویر اشاره کرد. البته لازم است این نکات را بدانید که در کنار تمامی این مزایا AMOLED از قیمت بالاتری هم بهره می برد.
در این صفحه نمایش ها از یک ماده آلی میان دو الکترود استفاده می شود که با ایجاد جریان الکتریکی نورا منتشر می کند. این نمایشگر نیازی به نور پس زمینه ندارد و خود نور را تولید می کند. عدم نیاز به منبع نوری باعث می شود میزان کنتراست افزایش یابد و هر پیکس تنها در زمان لازم روشن شود. همین ویژگی باعث کاهش در مصرف انرژی این نمایشگرها شده است.
صفحه نمایش Super AMOLED
اگر برایتان سوال شده است که Super AMOLED چیست باید بگوییم سوپر امولد در واقع نسخه ارتقا یافته همان امولد است. فقط در این نمایشگر مشکلات و معایب صفحه نمایش AMOLED تا حد بسیار زیادی رفع شده است. ضخامت پنل نمایشگر کاهش یافته و به لطف لایه های پیچیده تر عملکرد و روشنایی بهتری را ارائه می دهد.
در Super AMOLED به لطف نمایش واضح تر و تمیزتر رنگ ها با کیفیت بیشتری روبرو هستیم. البته این نکته را هم در نظر بگیرید که این نمایش بی نظیر تصاویر گران بودن نمایشگر را هم به همراه دارد. از جمله مزایای این صفحه نمایش می توان به بسیار سبک و نازک بودن آن اشاره کرد. دلیل این باریکی هم آن است که تمامی قطعات مورد نیاز صفحه نمایش Super AMOLED در یک لایه جایگذاری شده اند. نرخ تازه سازی این تصاویر به نسبت نسل های پیشین بالاتر رفته است و قابلیت بیشتری در انعکاس نور دارد. معایبی که این صفحه نمایش ها دارند احتمال شکستن یا سوختن بالا است. در صورتی که با این مشکلات روبرو شدید مقاله علت های سیاه و سفید شدن صفحه گوشی می تواند به شما کمک کند.
شرکت سامسونگ طبق ادعایی گفته است که این نمایشگرها کیفیت بهتری نسبت به نمایشگرهای AMOLED در برابر نور زیاد مثل تابش خورشید از خود نشان داده اند. Super AMOLED طول عمر بیشتری نسبت به امولد دارد و همچنین صفحه نمایش آن از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است.
نکات مهم برای انتخاب بهترین صفحه نمایش گوشی موبایل
بهترین صفحه نمایش گوشی رابط بین کاربر و گوشی هوشمند است و اهمیت بسیاری در جلب رضایت کاربران از محصولات دیجیتال دارد. به طور کلی این صفحه نمایش است که مواردی مثل کیفیت تصاویر، وضوح رنگ ها، کنتراست، زاویه دید و نوع نورپردازی را تعیین می کند. به همین دلیل انتخاب بهترین صفحه نمایش می تواند به طور مستقیم تجربه کاربران و عملکرد دستگاه را بهبود بخشد. علاوه بر نوع صفحه نمایش که پیشتر به آن پرداختیم باید به مشخصه هایی هم توجه کنید که در ادامه به آن پرداخته ایم:
تراکم پیکسلی
تراکم پیکسلی یا PPI تعداد پیکسل های بهترین صفحه نمایش گوشی را در هر اینچ مربع بیان می کند. هر چه این تعداد بالاتر باشد در نهایت تصویر واضح تر خواهد بود. پیشنهاد می دهیم برای تجربه ای عالی گوشی هایی را انتخاب کنید که تراکم پیکسلی حداقل 400 داشته باشد.
نیت در نمایشگرها یعنی چی؟
نیت یا Candela در سیستم بین المللی (cd/m2) است که روشنایی و شدت نور ساطع شده را در بهترین صفحه نمایش گوشی اندازه می گیرد. در واقع نیت در نمایشگر گوشی های هوشمند و مانیتورها مقدار روشنایی صفحه را تعیین می کند. هر چقدر که این عدد بیشتر باشد حاکی از آن است که شدت نور ساطع شده از صفحه شدیدتر خواهد بود.
نرخ به روز رسانی یا رفرش ریت چیست؟
هر چقدر مقدار نرخ به روز رسانی بیشتر باشد نمایشگر فریم های بیشتری در ثانیه نمایش می دهد. به طور کلی باید گفت رفرش ریت بالا تصاویر را نرم تر و با سرعت بیشتری نشان می دهد این ویژگی وقتی اهمیت دارد که اهل وبگردی یا گیم باشید. نرخ به روز رسانی استاندارد 60 هرتز است اما در گوشی های پرچمدار جدید نرخ به روز رسانی 145 هرتز را هم می بینم. بهترین نرخ به روز رسانی 120 هرتز است که چیزی کمتر از نرخ به روز رسانی 145 هرتز ندارد.
ابعاد صفحه نمایش
بهترین صفحه نمایش گوشی معمولا بین 5 تا 7 اینچ است. ابعاد مناسب به نظر و سلیقه شما بستگی دارد ولی اگر خواهان صفحه نمایش بزرگ هستید به سراغ ابعاد بزرگتر از 6.5 اینچ بروید.
تفاوت نمایشگرهای LCD و LED چیست؟
اساس بهترین صفحه نمایش گوشی ها حتی نمایشگر LED تکنولوژی LCD است.و تنها فرقی که دارند LCD به یک منبع نور در پشت پیکسل ها نیاز دارند اما تکنولوژی نمایشگر LED به گونه ای است که به تنهایی نور تولید می کند و نیازی به منبع جداگانه ندارد. همین دلیل هم باعث شده که نمایشگرهای LED ضخامت کمتری نسبت به LCD ها داشته باشند.
تفاوت نمایشگر های OLED ،AMOLED و Super AMOLED
صفحه نمایش Super AMOLED و OLED هر دو از تکنولوژی بسیار پیشرفته ای برخوردارند که شاهد تفاوت های مهمی در بین آن ها هستیم. مهم ترین تفاوت اساسی بین این دو در ساختار تراشه دیده می شود. در OLED برای کنترل هر کدام پیکسل ها از مدارهای فردی استفاده کرده اند اما در Super AMOLED تراشه فعال ماتریس را می بینیم که البته عملکرد و کارایی نمایشگر را بهبود داده است. از دیگر تفاوت های این دو باید به وضوح تصویر اشاره کرد. Super AMOLED وضوح بالاتری نسبت به OLED دارد و تصاویری با کیفیت و وضوح بالا ارائه می دهد. جدا از این ها Super AMOLED قابلیت های اضافه ای مثل کنتراست بالاتر، زمان پاسخ بهتر و مصرف انرژی کمتری دارد.
صفحه نمایش AMOLED عملکرد بهتری نسبت به اولد دارد آن هم به علت یک لایه اضافی TFT که دارد. نمایشگرهای امولد از انعطاف بیشتری برخوردار هستند و به همین دلیل قیمت بالاتری هم دارند. صفحه نمایش اولد از سطح بالایی برای کنترل روی پیکسل ها برخوردار است و همچنین مصرف انرژی کمتری هم دارد.
انواع فناوری نمایشگرهای LCD و OLED
بهترین صفحه نمایش گوشی به فناوری های پیشرفته ای مجهز شده است که از میان آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
TFT
نوعی نمایشگر LCD که از لایه ای نیمه هادی و نازک روی صفحه برخوردار است. این لایه امکان کنترل شدت رنگ هر پیکسل را فراهم می کند و در واقع مفهومی شبیه به ماتریس فعال AM در نمایشگرهای AMOLED دارد.
LTPS
نوعی نمایشگر TFT با این تفاوت که طبق تکنولوژی A-si یا همان سیلیکون بی شکل از وضوح بالاتری برخوردار است. همچنین این نمایشگر به نسبت صفحه نمایش های TFT مصرف برق پایینی دارد.
IGZO
فناوری IGZO در انواع مختلف صفحه نمایش های LCD مانند TN، IPS، VA و نمایشگر های OLED دیده می شود. این تکنولوژی ماده ای نیمه هادی است که در نمایشگرهای TFT استفاده می شود و بهبود در وضوح و مصرف برق را به دنبال دارد.
LTPO
نوعی فناوری در بهترین صفحه نمایش گوشی ها که توسط شرکت اپل توسعه یافته است و در هر دو نوع نمایشگر LCD و OLED استفاده می شود. در واقع می توان گفت تکنولوژی LTPO تلفیقی از فناوری IGZO و LTPS است. صفحه نمایشگرهایی که به این فناوری تجهیز می شوند مصرف برق پایین تری دارند.
صفحه نمایش LCD بهتر است یا OLED؟
هر فناوری جدیدی که به بازار بهترین صفحه نمایش گوشی ها راه پیدا می کند مزایا و معایبی را به همراه دارد. این روزها صفحه نمایش های OLED به قدری پیشرفت داشته اند که به گوشی های آیفون هم راه پیدا کرده اند. نمایشگرهای OLED و AMOLED به نسبت کنتراست های بالایی را ارائه می دهند. این کنتراست بالا نتیجه کنترل روشنایی هر پیکسل به صورت جداگانه است که ارائه بهتر رنگ مشکی و مصرف برق پایین را به همراه دارد. همچنین این دو نمایشگر عملکرد بهتری در ویژگی های جذاب AOD یا نمایشگر همیشه روشن در هنگام نمایش تصاویر تاریک دارند.
مهم ترین ایرادی که می توان به نمایشگر های OLED گرفت هزینه تولید بالا و تعداد کم تامین کنندگان است که خط تولید این نمایشگر را تسخیر کرده اند. شرکت هایی که این نوع نمایشگر را تامین می کنند شامل LG Display و Samsung Display و تعدادی شرکت های چینی هستند. همچین دیود های آلی درون نمایشگر OLED در طی زمان تغییر رنگ می دهند و نور آن ها کم می شود. این اتفاق هنگامی می افتد که یک تصویر به مدتی طولانی نمایش داده شود. به همین دلیل به کاربران این نمایشگر پیشنهاد می دهیم تنظیمات صفحه نمایش آیفون و گوشی خود را بیشتر در حالت دارک مود قرار دهند.
مزیت اصلی نمایشگرهای LCD هزینه تولید کم آن ها است. این قیمت پایین به دلیل حضور ده ها تولید کننده در بازار رقابتی و تولید در حجم بالا است. برخی از شرکت های بزرگ سازنده گوشی هوشمند برای برخورداری از نرخ تازه سازی بیشتر به جای استفاده از نمایشگر OLED به سراغ LCD رفته اند. به طور کلی نمی توان گفت کدام نمایشگر بهترین است اما با پیشرفت تکنولوژی و روی آوردن شرکت ها به استفاده از نمایشگر OLED در کنار مزایایی که دارد می توان ادعا کرد آینده روشن تری نسبت به LCD دارد.
در نهایت
با توجه به نکات و مقایسه ها در راهنمای خرید گوشی انتخاب بهترین صفحه نمایش گوشی هوشمند به ویژگی هایی که نیاز دارید و سلیقه شما وابسته است. انتخاب هوشمندانه آن هم طبق نیازهای شخصی کاربران می تواند رضایت آن ها را به ارمغان بیاورند.
سوالات متداول
بهترین صفحه نمایش گوشی صفحه ای است که رنگ ها، وضوح، و روشنایی را به شکل بهینه ارائه دهد و نیازهای کاربر را از نظر کیفیت تصویر و مصرف انرژی برآورده کند.
نمایشگر LCD با استفاده از کریستال های مایع و نور پس زمینه، تصویر را ایجاد می کند. این نمایشگر به دلیل هزینه پایین تولید و عملکرد خوب در نور خورشید محبوب است، اما نسبت به سایر نمایشگرها رنگ های ضعیف تری دارد.
نمایشگر IPS-LCD نسبت به TFT-LCD زاویه دید و کیفیت رنگ بهتری دارد و مصرف انرژی کمتری را ارائه می دهد، در حالی که TFT-LCD هزینه تولید کمتری دارد.
نمایشگر OLED سبک تر و کم حجم تر است، زیرا نیازی به نور پس زمینه ندارد. این نمایشگر کیفیت رنگ بالایی دارد اما از سایر نمایشگرها گران تر است.
AMOLED با قابلیت خاموش کردن پیکسل ها برای نمایش بهتر رنگ مشکی و مصرف انرژی کمتر، تصاویر واضح تر و باتری با عمر طولانی تری را ارائه می دهد.
Super AMOLED به طور پیشرفته تری طراحی شده است و فاصله بین محافظ و تاچ سنسور را حذف کرده، که باعث روشنایی و کیفیت بهتر تصویر در نور خورشید می شود.
تراکم پیکسلی یا PPI به تعداد پیکسل ها در هر اینچ مربع اشاره دارد. هرچه این عدد بالاتر باشد، وضوح تصویر بهتر خواهد بود. تراکم پیکسلی مناسب برای تجربه بهتر حدود 400 PPI است.
نیت (cd/m²) شدت روشنایی نمایشگر را مشخص می کند. نیت بیشتر یعنی روشنایی بالاتر که برای استفاده زیر نور خورشید مهم است.
نرخ به روز رسانی بالاتر تصاویر را نرم تر و با سرعت بیشتری نمایش می دهد و برای کاربرانی که به گیمینگ یا وبگردی علاقه دارند، اهمیت زیادی دارد.
بهترین ابعاد نمایشگر بین 5 تا 7 اینچ است؛ البته این موضوع به نیاز و سلیقه کاربران بستگی دارد.