نقد و بررسی

تفاوت بین مودم و روتر چیست؟ عملکرد کدام یک بهتر است؟

مودم و روتر هر دو ابزاری برای اتصال به اینترنت هستند. این دو دستگاه به دلیل شباهت هایی که دارند، به اشتباه گرفته می شود. شناخت تفاوت مودم و روتر می تواند این اشتباهات را یا به حداقل برساند.

تفاوت مودم و روتر در نحوه اتصال آنها است. به این صورت که مودم به صورت مستقیم به شرکت تامین کننده اینترنت، یعنی ISP متصل می شود. در حالی که روتر برای تخصیص سیگنال های دریافتی به مودم احتیاج دارد تا دستگاه های بی سیم، بدون اینترنت از طریق روتر به هم متصل شوند. در ادامه با تفاوت های مودم و روتر آشنا خواهید شد.

مودم چیست؟

مودم یک سخت افزار است. کلمه «مودم» (Modem) مخفف اصطلاح انگلیسی “Modulator-demodulator” است. برخلاف تصور مردم که فکر می کنند مودم و روتر عملکرد یکسانی دارند، هر دو به یک شکل به اینترنت ISP متصل نمی شوند. تفاوت مودم و روتر در عملکردشان است.

مودم یک دستگاه فیزیکی است که به ISP شرکت های خدمات اینترنت متصل می گردد و داده ها را از طریق یک قالب مشخص دریافت می کند تا کاربران بتوانند از طریق شبکه خانگی از اینترنت استفاده کنند.

به طور کلی چهار نوع اتصال از طریق مودم وجود دارد که شامل DIAL-UP،ISDN ، SATELLITE و DSL می شود. پیش از هر اقدامی راهنمای خرید مودم را مطالعه کنید تا مودمی متناسب با نیازهای خود را تهیه کنید.

مودم چیست؟

کاربرد مودم

مودم ها به طور معمول به پریز برق وصل می شوند و از طریق اتصال به شبکه اینترنت، داده ها را دریافت و ترجمه می کنند. کاربرد دیگر مودم که منجر به تفاوت مودم و روتر می شود، تبدیل سیگنال های دیجیتال به آنالوگ و برعکس است.

زمانی که کامپیوتر می خواهد داده ها را به دستگاه های دیگر انتقال دهد، ابتدا باید داده ها را به سیگنال دیجیتال تبدیل کند تا بتواند آن را به صورت پیغام به مودم بفرستد. در مرحله، بعد زمانی که مودم سیگنال را آنالوگ کرد، باید آن را از طریق خط تلفن، اتصال ماهواره ای یا کابل منتقل کند.

همچنین با خرید مودم علاوه بر اتصال به اینترنت و همچنین ارسال و دریافت سیگنال های دیجیتال و آنالوگ، امکان داشتن یک آی پی (IP) مشخص در فضای وب نیز وجود دارد. در ادامه برای درک بهتر تفاوت مودم و روتر به تعریف و کاربرد روتر خواهیم پرداخت.

روتر چیست؟

روتر دستگاهی است که بین مودم و تبلت و همینطور بین کامپیوتر و موبایل قرار دارد. به صورت کلی روتر بدون مودم نمی تواند هیچ یک از دستگاه ها را به اینترنت متصل کند. مودم بدون روتر هم می تواند یک زیر شبکه را به اینترنت متصل کند؛ اما روتر قادر به انجام این کار نیست، مودم موتور دستگاه روتر است و با کمک دستگاه وای فای ارتباط اینترنتی را برقرار می کند.

کاربرد روتر

تفاوت مودم و روتر از نظر کاربرد نیز قابل بررسی است. کاربرد اصلی روتر دسته بندی داده ها و هدایت آنها است. این داده ها شامل فایل، تعاملات وب، ارتباطات و اطلاعات یک شبکه است. این داده ها در یک بسته قرار دارند و از چند لایه مشخص تشکیل می شوند. وظیفه روتر این است که نوع داده، فرستنده و IP پروتکل اینترنت را بررسی کند؛ همچنین بعد از اولویت بندی داده ها، سیگنال ها را برای انتقال آماده کند.

روتر پس از اولویت بندی ارسال داده ها از بهترین مسیر، اتصال اینترنت بین چند دستگاه را مدیریت می کند. البته روترها بدون مودم کارایی ندارند، چرا که مودم منبع اتصال اینترنت است و بدون آن امکان انتقال سیگنال ها به دستگاه های دیگر غیر ممکن خواهد بود.

روتر چیست؟

انواع روتر

روتر مانند مودم دارای دو نوع بی سیم و با سیم است. روترها بیشتر در منازل، شرکت ها و سازمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. این وسیله داده ها را بین دو شبکه LAN (شبکه های محلی) و WAN (شبکه گسترده) تقسیم می کنند. روترهای LAN شبکه های محلی هستند و سازمان ها برای اتصال به شبکه های وسیع تر باید بهLAN وصل شوند.

هر شبکه محلی LAN در نهایت به یک شبکه محلی دیگر متصل است. در آخر این شبکه های محلی به یک شبکه گسترده (WAN) متصل هستند تا اینترنت یک منطقه را تامین کنند. اما برای اتصال به شبکه های محلی، روتر باید با مودم در ارتباط باشد. از روتر با سیم و یا بی سیم، به عنوان تجهیزات شبکه وای فای استفاده می شود. پورت LAN و پورت WAN که با نام اترنت (ETHERNET) شناخته شده است، وظیفه انتقال اطلاعات از شبکه محلی به دستگاه های موجود در منطقه پوشش دهی را دارد. روتر برخلاف مودم دارای چند پورت اترنت است و می تواند هم زمان به بیش از یک دستگاه متصل شود.

راهنمای خرید مودم خانگی

روتر باسیم

روتر باسیم، نوع قدیمی روتر است که حجم عظیمی از داده را مدیریت و منتقل می کند. روترهای با سیم از طریق کابل، داده را از مودم می گیرند و به دستگاه های دیگر مثل کامپیوتر و موبایل، می فرستند. روتر باسیم برای اتصال به دیگر دستگاه ها از شبکه LAN استفاده می کند.

روتر بی سیم

فرآیند انتقال داده در روترهای بی سیم، با نمونه با سیم متفاوت است. این روترها بدون هیچ کابلی داده را از طریق سیگنال های رادیویی به دستگاه مورد نظر منتقل می کنند. همچنین نمونه های بی سیم برخلاف روترهای با سیم، شبکه محلی WLAN را برای ارتباطات به وجود می آورند.

مودم روتر چیست؟

قبل از اینکه روتر تولید شود و تفاوت مودم و روتر مورد توجه قرار گیرد، تنها یک دستگاه می توانست به اینترنت متصل شود. با استفاده از روترها اینترنت بین چند دستگاه در خانه توزیع می شود. این دستگاه ها شامل کامپیوتر، موبایل، کنسول بازی، تبلت و محصولات دیگر است.

روترها ابتدا یک دستگاه مجزا از مودم بودند که سیگنال های اینترنت را از مودم می گرفتند و بین چند دستگاه پخش می کردند. در حال حاضر روتر آنتن های متصل به مودم است که می تواند سیگنال ها را از فاصله دور دریافت و پخش کند تا دستگاه ها به صورت هم زمان به اینترنت متصل شوند.

بنابراین مودم روتر، یک دستگاه واحد است که بدون LAN می تواند اینترنت را از شرکت ارائه دهنده خدمات دریافت کند. البته باز هم می توانید از سیم LAN برای اتصال سریع مودم روتر به لپ تاپ یا هر دستگاه دیگر، استفاده کنید.

تنظیمات مودم Naztech 99dx

بررسی 5 تفاوت مهم مودم و روتر

بررسی تفاوت مودم و روتر می تواند به درک بهتر عملکرد این دو وسیله کمک کند. در ادامه به 5 تفاوت مودم و روتر خواهیم پرداخت:

اتصال به اینترنت: مودم به صورت مستقیم به اینترنت متصل می شود. در حالی که روتر برای اتصال به اینترنت به مودم نیاز دارد.

رمز گشایی سیگنال: مودم می تواند سیگنال سرویس دهنده ISP را رمز گشایی کند. اما روتر قابلیت رمز گشایی سیگنال ISP را ندارد.

تخصیص ترافیک اینترنت: مودم نمی تواند اینترنت را تخصیص و مدیریت کند. روتر وظیفه توزیع و مدیریت ترافیک اینترنت را برعهده دارد.

راه اندازی شبکه محلی: روتر برخلاف مودم شبکه محلی را راه اندازی می کند.

اتصال به چند دستگاه: مودم فقط می تواند یک دستگاه را به اینترنت متصل کند؛ اما روتر هم زمان می تواند چند دستگاه را به اینترنت وصل کند.

مودم بخرم یا روتر؟

همانطور که درباره تفاوت مودم و روتر گفتیم، مودم یک دستگاه برای اتصال به اینترنت است که روتر به وسیله آن می تواند اینترنت را مدیریت و تخصیص کند. مودم یک سرویس دهنده اتصال به اینترنت ISP است و پورت اترنت LAN آن محدودیت دارد. بنابراین اگر چند دستگاه در خانه یا اداره داشته باشید، مودم بدون روتر نمی تواند اینترنت تمامی دستگاه های موجود را تامین کند.

به این ترتیب داشتن روتر برای توزیع اینترنت بین چند دستگاه، ضروری است. اما این نکته را فراموش نکنید که روتر به تنهایی کارایی ندارد. چرا که روتر به تنهایی نمی تواند سیگنالی را از سرور دریافت و مدیریت کند. به همین خاطر مودم روتر به عنوان یک دستگاه واحد و کارآمد تولید شده است. اگر در خانه یا محل کار خود از چند دستگاه به صورت هم زمان استفاده می کنید، مودم روتر همان محصولی است که به آن نیاز دارید.

تفاوت پورت های مودم و روتر

پیش از این تفاوت مودم و روتر را بررسی کردیم. یکی دیگر از فرق های مهم بین مودم و روتر، پورت است. مودم ها چند پورت برای اتصال به موبایل، کامپیوتر، کنسول بازی و دستگاه های دیگر دارند. در حالی که روتر تنها دارای دو پورت LAN و WAN است. پورت LAN به شبکه های محلی و محدود به یک محدوده مشخص وصل می شود. برخلاف WAN که به شبکه های گسترده تر متصل است و شبکه های محلی کوچکتر را پوشش می دهد.

آموزش 0 تا 100 تنظیمات مودم Tp-Link به زبان ساده با تصویر

نتیجه گیری نهایی از تفاوت مودم و روتر

توجه به تفاوت مودم و روتر برای شناخت کاربرد هر کدام ضروری است. مودم دستگاهی است که می تواند اینترنت را از شرکت ارائه دهنده خدمات دریافت کند و به یک دستگاه بفرستد. در حالی که روتر وظیفه مدیریت و تخصیص اینترنت به چند دستگاه را برعهده دارد.

البته امروزه مودم روتر به عنوان یک دستگاه واحد تولید شده است. به این ترتیب روتر با LAN و WAN مشخص، یک شبکه محلی محدود و یا یک شبکه محلی وسیع را پوشش می دهد. برای انتخاب مودم یا روتر موردنیاز خود نگاهی به محصولات فرفره بیندازید و پس از بررسی قیمت و اطلاعات درج شده نمونه مناسب را خریداری کنید.

 

رضا صنعتی

فارغ التحصیل کارشناسی کامپیوتر اما علاقه‌مند به حوزه های بازاریابی، فروش و دیجیتال مارکتینگ.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا