کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با انواع Wallet و نصب آن
کیف پول ارز دیجیتال (Cryptocurrency Wallet) ابزاری نرم افزاری یا فیزیکی است که برای ذخیره رمزارزها کاربرد دارد. این ابزار انواع مختلفی دارد که همگی امنیت بسیار بالایی برای دارایی های دیجیتال کاربر فراهم می کنند. بسته به نیاز، می توان از یک یا چند Wallet استفاده کرد. از آنجایی که دارایی های دیجیتال کاملا مجازی و غیر قابل لمس هستند برای نگهداری از آنها نمی توانید از کیف پول های قدیمی یا گاو صندوق های فولادی استفاده کنید و حتما به یک والت نیاز دارید.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پول ارز دیجیتال با رمزنگاری از توکن ها محافظت می کند. این دست کیف پول ها غالبا دارای یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی هستند.
کلید عمومی می تواند در دسترسی همه قرار گیرد؛ زیرا آدرس کیف پول به حساب می آید و واریز دارایی به والت وابسته به آن است؛ اما کلید خصوصی تنها باید در اختیار صاحب ارزها باشد؛ زیرا دسترسی به آن امکان کنترل و انتقال دارایی ها را فراهم می کند.
در واقع می توان گفت که کلید عمومی شبیه به شماره حساب بانکی شماست که اگر در اختیار تمام مردم جهان هم باشد خطری حساب شما را تهدید نمی کند و فقط برای انتقال پول به حساب شما سودمند است. اما کلید شخصی شبیه به رمز عابر بانک شماست که اگر به دست اشخاص سودجو بیفتد، تمام موجودی خود را از دست می دهید.
به طور کلی، در صورتی که این کلید خصوصی در اختیار شخصی قرار نگیرد، سرقت دارایی هایی که در والت نگهداری می شوند تقریبا ناممکن است.
کاربرد کیف پول ارز دیجیتال
مهم ترین کاربرد کیف پول ارز دیجیتال نگهداری از رمزارزها است؛ گرچه می توان این ارزها را در صرافی نیز نگهداری کرد؛ اما اکثر افراد به دلیل نبود امنیت کافی در صرافی ها ترجیح می دهند ارزهای خود را به یک کیف پول منتقل کنند. به خصوص در شرایطی که حجم سرمایه زیاد است.
توجه کنید که نمی توان هر نوع دارایی را در این دست والت ها ذخیره کرد. برای مثال امکان انتقال دارایی تومانی یا دلاری به آنها وجود ندارد؛ اما می توان به جای دلار از جایگزین دیجیتالی آن به نام تتر استفاده کرد. تتر یک استیبل کوین است. به این معنا که قیمتی دقیقا برابر با دلار دارد و رمزارز است.
آدرس کیف پول چیست؟
قبل تر در رابطه با کلید عمومی توضیحاتی ارائه کردیم. این نوع کلید در واقع همان آدرس کیف پول است؛ اگر قصد داشته باشید مقداری از رمزارزهای خود را از یک کیف پول ارز دیجیتال یا صرافی دیگر به والت مورد نظر خود منتقل کنید، باید از همین کلید عمومی استفاده کنید.
کلید عمومی کاربردی مشابه با شماره کارت یا شماره حساب دارد. بر همین اساس می توان آن را در اختیار عموم قرار داد.
کلید عمومی از چندین حرف تشکیل شده است. در صورتی که یکی از این حروف حذف شده یا دچار تغییر شود، انتقال به آدرس شما انجام نمی شود و رمزارزها از دسترس خارج می شوند؛ بنابراین باید در وارد کردن آدرس دقت بسیار بالایی داشته باشید.
در فرآیند کپی این کلید، معمولا حروف ابتدا یا انتهای آدرس با احتمال تغییر ناخواسته مواجه هستند؛ پس بیش از همه به صحت آنها دقت کنید. از طرفی توصیه می شود که دارایی ها را بخش بخش انتقال دهید تا بروز خطا منجر به از دست رفتن تمام سرمایه نشود.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
انواع کیف پولهای ارز دیجیتال را میتوان به دو گروه تقسیم کرد: نرمافزاری، سختافزاری و بسته به نحوه کارشان، میتوان آنها را به کیف پولهای گرم یا سرد نیز تقسیمبندی کرد.
1. کیف پول های گرم
کیف پولهای گرمیا تحت وب، همانطور که از نامشان پیداست، نیاز به اتصال به اینترنت دارند. با اتصال به اینترنت، شما میتوانید در هر زمان ارزهای دیجیتال خود را ذخیره و به آنها دسترسی داشته باشید. برخی از سرمایهگذاران ترجیح میدهند ارزهای دیجیتال خود را در حسابهای مرتبط با صرافیهایی مانند Bitstamp یا Binance نگهداری کنند. این شرکتها که وجوه شما را در زیرساختهای خود نگهداری میکنند، میتوانند به عنوان ارائهدهندگان خدمات کیف پول گرم در نظر گرفته شوند زیرا بخشی از سکههای خود را در کیف پولهای گرم ذخیره میکنند. این امر برای نقد نمودن (امکان خرید و فروش سریع) موجودی ضروری است. کیف پول ارز دیجیتال موبایل مانند Coinomi یا Jaxx که روی تلفن هوشمند شما نصب میشوند نیز کیف پول های گرم هستند. کیف پول های دسکتاپ (نصب شده روی کامپیوتر) نیز به عنوان کیف پول گرم در نظر گرفته می شوند زیرا آنها نیز به اینترنت متصل هستند. و از آنجایی که کیف پول های گرم به اینترنت متصل هستند، در مقایسه با گزینه های ذخیرهسازی سرد (آفلاین)، بیشتر در معرض هک و سرقت قرار دارند. بررسی رویکرد فنی هر کیف پول قبل از انتخاب کیف پول مناسب برای شما ضروری است.
کیف پولهای موبایل
همانطور که از نام آن پیداست، کیف پول های موبایل برنامه هایی هستند که میتوانید روی تلفن هوشمند خود دانلود کنید تا ارزهای دیجیتال خود را در آن نگهداری کنید. تلفن شما دسترسی به کیف پول شما را بسیار آسان میکند و گزینههای فوری برای ارسال و دریافت ارز دیجیتال را فراهم میکند. اکثر کیف پولهای موبایل قابلیتهای کد QR یکپارچه دارند که سهولت تراکنش را افزایش میدهد.
با این حال، درست مانند رایانهها، دستگاههای تلفن همراه در برابر برنامههای مخرب و آلودگی به بدافزار آسیبپذیر هستند. بنابراین، توصیه میشود کیف پول موبایل خود را با یک رمز عبور رمزگذاری کنید. همچنین باید در صورت گم شدن یا خراب شدن گوشی هوشمند خود از کلیدهای خصوصی (یا عبارت seed) خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.
Coinbase, Jaxx, Copay, Coinomi, Mycelium از جمله نمونه های Wallet مختص موبایل هستند.
کیف پول ارز دیجیتال دسکتاپ
اولین نوع کیف پول نرمافزاری که مورد بحث قرار میدهیم، کیف پولهای دسکتاپ است. با استفاده از لپتاپ یا رایانه خود، میتوانید نرمافزار را در دستگاه خود دانلود کرده و توکن های خود را به آن ارسال کنید. کیف پول های دسکتاپ فقط از یک رایانه که در آن دانلود شده اند در دسترس هستند. این نوع کیف پول ها یکی از بالاترین سطوح امنیتی را ارائه میدهند. نکته منفی در مورد استفاده از این مدل Wallet این است که اگر رایانه شما هک شود یا به ویروس آلوده شود، احتمالاً دراای دیجیتال خود را از دست خواهید داد.
به عنوان نمونه از کیف پول ارز دیجیتال دستکتاپ میتوان به این موارد اشاره کرد: Exodus, Mist, Electrum, Copay, Armony,
2. کیف پول های سرد
کیف پول های سرد، کیف پول های آفلاین هستند که برای ذخیره سکه های دیجیتال استفاده میشوند. در ذخیرهسازی سرد، کیف پول رمزنگاری روی پلتفرمی ذخیره میشود که به اینترنت متصل نیست. بنابراین کیف پول را از دسترسی غیرمجاز، هک های سایبری و سایر آسیبپذیری هایی که یک سیستم متصل به اینترنت در معرض آن است، محافظت می کند. به همین دلیل، کیف پول های سرد معمولاً جایگزین بسیار ایمن تری برای ذخیره ارزهای دیجیتال شما هستند. این روش برای سرمایهگذاران بلندمدت یا به اصطلاح “هولدرها” مناسب است. دو شکل از ذخیرهسازی سرد، کیف پول های کاغذی و کیف پول های سختافزاری هستند.
کیف پول های کاغذی
کاربران اولیه ارزهای دیجیتال، کلیدهای خود را روی کاغذ مینوشتند یا تایپ میکردند که به آنها «کیف پول کاغذی» میگفتند. این کیف پولها تکامل یافتند تا شامل کلیدها و کدهای QR باشند تا کیف پولهای روی دستگاههای تلفن همراه بتوانند آنها را اسکن کنند. با این حال، کیف پولهای کاغذی به راحتی آسیب میبینند یا گم میشوند، بنابراین بسیاری از دارندگان ارز دیجیتال دیگر از آنها استفاده نمیکنند.
با این حال، اگر اقداماتی را برای نگهداری مناسب آن در گاوصندوق یا صندوق امانات انجام دهید و هر از گاهی آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که خراب نشده است، استفاده از کیف پول کاغذی هیچ اشکالی ندارد.
کیف پولهای سختافزاری
کیف پول ارز دیجیتال سختافزاری یک دستگاه الکترونیکی فیزیکی است که کلیدهای خصوصی کاربر را ذخیره میکند. ذخیرهسازی سختافزاری نوعی کیف پول سرد است و یکی از امنترین گزینهها محسوب میشود. این کیف پولها مزایای قابل توجهی نسبت به کیف پولهای نرمافزاری استاندارد دارند. اول اینکه کلیدهای خصوصی اغلب در یک منطقه امن از یک میکروکنترلر ذخیره میشوند و نمیتوان آنها را از دستگاه استخراج کرد. آنها در برابر ویروسهای رایانهای که میتوانند از کیف پولهای نرمافزاری سرقت کنند، ایمن هستند. در بیشتر مواقع، نرمافزار آنها متن باز است و به کاربر اجازه میدهد تا کل عملکرد دستگاه را تأیید کند. کیف پولهای سختافزاری معمولاً استفاده از آنها راحتتر نیست و دسترسی به سکه ها نسبت به کیف پول های گرم دشوارتر است.
تفاوت کیف پول سرد (Cold Wallet) و گرم (Hot Wallet)
در سطح ابتدایی، تفاوت بین کیف پول گرم و سرد ساده است: کیف پولهای سرد به اینترنت متصل نیستند، در حالی که کیف پول های گرم متصل هستند. از آنجایی که کیف پول های سرد به اینترنت دسترسی ندارند حداکثر امنیت را فراهم می کنند. در عین حال دسترسی به دارایی محافظت شده توسط آنها چندان سریع نیست؛ در مقابل کیف پول های گرم مبتنی بر اینترنت هستند و دسترسی به دارایی ذخیره شده در آنها آسان تر است.
تفاوتی نمی کند از کدام نوع والت استفاده می کنید. سعی داشته باشید اطلاعات مهمی مانند کلید خصوصی را در ایمنی کامل نگه دارید تا دسترسی به آن برای افراد سودجو ممکن نباشد.
تفاوت کیف پول امانی و غیرامانی
کیف پولهای ارز دیجیتال را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: امانی (Custodial) و غیرامانی (Non-Custodial). تفاوت اصلی بین این دو در این است که چه کسی کنترل کلیدهای خصوصی کیف پول را در اختیار دارد. کیف پول های امانی نوعی هستند که در آن یک سیستم یا شخص ثلث کلید خصوصی کاربر را مدیریت می کند. غالبا صرافی های ارز دیجیتال از این نوع والت ها استفاده می کنند.
در کیف پول غیرامانی، شخص خود کنترل کلید خصوصی را برعهده می گیرد و هیچ واسطه ای به آن دسترسی ندارد. در این حالت گم شدن کلید خصوصی یا فاش شدن آن ممکن است به از دست رفتن دارایی ها منجر شود.
در انواع امانی والت دیگر نگرانی برای نگهداری از کلید خصوصی وجود ندارد. در عین حال از آنجایی که این کلید در اختیار یک شخص یا سیستم ثالث است احتمال سوء استفاده از دارایی ها بالا می رود.
به هر حال، بسیاری از معاملات ارزهای دیجیتال از طریق صرافی ها انجام می شوند و صرافی ها از کیف پول امانی استفاده می کنند؛ به همین دلیل توصیه می شود که تنها بخشی از دارایی های خود را در آنها نگهداری کنید که برای معامله مورد نیاز هستند. سرمایه غیرفعال خود را در یک کیف پول غیرامانی مثل تراست والت ذخیره کنید.
نکات مهم انتخاب نوع کیف پول ارز دیجیتال
در انتخاب کیف پول ارز دیجیتال پیش از هر چیز باید به اعتبار منبع دریافت آن توجه کنید. اگر قصد استفاده از یک والت نرم افزاری را دارید، آن را از منبعی معتبر دریافت کنید. در صورتی که می خواهید از یک کیف پول سخت افزاری استفاده کنید نیز از اعتبار فروشنده و اصالت کالا مطمئن شوید.
پس از رعایت این نکات اولیه می توانید بسته به نیازهای خود یک والت مناسب انتخاب کنید. اگر سرعت دسترسی به دارایی ها برایتان اهمیت دارد، کیف پول های نرم افزاری مناسب شما هستند. اگر می خواهید ارزهای خود را در ایمن ترین شرایط ممکن نگهداری کنید استفاده از انواع کیف پول سرد توصیه می شود؛ زیرا این دست والت ها به اینترنت دسترسی ندارند و نفوذ خرابکارانه به آنها بسیار مشکل است.
آموزش نصب و استفاده کیف پول ارز دیجیتال
نصب و راه اندازی کیف پول ارز دیجیتال بسیار آسان است. در اولین مرحله باید یکی از آنها را در میان گزینه های متعدد موجود انتخاب کنید. والت ها معمولا نسخه های مختلفی دارند که در انواع سیستم عامل ها قابل استفاده هستند.
پس از نصب برنامه از یک منبع معتبر نیاز است که حساب کاربری خود را ایجاد کنید. در این مرحله خواسته می شود که نام، آدرس ایمیل در دسترس و یک رمز ورود قدرتمند برای والت خود تعیین کنید. پس از طی این مراحل عبارتی ۱۲ تا ۲۴ بخشی نشان داده می شود که عبارت بازیابی نام دارد. باید این عبارت را یادداشت کرده و در جایی امن نگهداری کنید.
در صورتی که رمز ورود خود را فراموش کرده باشید، این عبارت بازیابی است که اجازه می دهد دوباره به دارایی ها دسترسی پیدا کنید.
آموزش کیف پول متامسک
مراحل نصب کیف پول های نرم افزاری ارز دیجیتال را توضیح دادیم. متامسک (MetaMask) نیز بر همان اساس راه اندازی می شود. نکته حائز توجه این است که متامسک تنها از توکن هایی پشتیبانی می کند که بر پایه بلاک چین اتریوم (Ethereum) توسعه پیدا کرده باشند. برای مثال نمی توان بیت کوین (Bitcoin) را در آن نگهداری کرد.
برای استفاده از متامسک باید با بخش های زیر آشنایی داشته باشید:
- دریافت (Receive): کلید عمومی در این بخش قرار دارد. برای انتقال دارایی به متامسک باید این آدرس را کپی کرده و برای انتقال مورد استفاده قرار دهید.
- ارسال (Send): می توانید با این گزینه ارزها را به یک صرافی یا کیف پول دیگر منتقل کنید.
- توکن ها (Tokenes): در این بخش می توانید دارایی های دیجیتال خود در والت را مشاهده کنید.
- دارایی های غیر مثلی (NFTs): NFT ها در آن ذخیره می شوند.
- پل (Bridge): امکان انتقال توکن ها از یک شبکه بلاک چینی به شبکه دیگر را فراهم می کند.
- پورتفولیو (Portfolio): پورتفولیو اجازه می دهد که کنترل توکن ها در شبکه های غیرمتمرکز آسان باشد.
- اسنپ ها (Snaps): در این بخش برنامه های ویژه ساخته شده برای پلتفرم های غیرمتمرکز و رمزارزها نشان داده می شوند.
آموزش کیف پول ارز دیجیتال تراست والت
از جمله محبوب ترین و بهترین کیف پول های غیرامانی می توان به تراست والت (Trust Wallet) اشاره کرد. برای نصب و ورود به آن باید همان مراحلی را پیش ببرید که قبل تر مورد اشاره قرار گرفتند.
این کیف پول ارز دیجیتال از طیف گسترده ای از شبکه های بلاک چین پشتیبانی می کند؛ به همین دلیل می توانید ارزهای متنوعی را در آن ذخیره کنید؛ گرچه این والت نیز از همه شبکه ها پشتیبانی نمی کند.
برای مثال در صورت آشنایی با بازی کریپتویی همستر کامبت می دانید که توکن های آن باید ابتدا در یک کیف پول خاص ذخیره شوند. از آنجایی که این ارزها بر شبکه تون (TON) پایه ریزی شده اند نمی توانند در تراست والت ذخیره شوند. همسترها را باید در کیف پولی مانند تون کیپر (Tonkeeper) نگهداری کرد.
در ادامه به بخش های مختلف Trust Wallet اشاره می کنیم:
- ارسال (Send): برای ارسال رمزارزها استفاده می شود.
- دریافت (Receive): کلید عمومی را در اختیار کاربر قرار می دهد تا امکان دریافت رمزارزها فراهم شود.
- افزودن توکن (Add Token): اضافه کردن نماد رمزارز مورد نظر به صفحه اصلی.
- مرورگر (Brower): مرورگری اختصاصی که برای دسترسی به برنامه های غیرمتمرکز مبتنی بر وب 3 ایجاد شده است.
- پیدا کردن (Discover): توکن های پشتیبانی شده توسط کیف پول را به صورت دسته بندی شده نمایش می دهد.
چکیده مطلب
کیف پول های ارز دیجیتال ایجاد شده اند تا امنیت رمزارزها را به حداکثر برسانند. این ابزارها انواع مختلف سرد و گرم دارند. والت های گرم به اینترنت متصل هستند، در حالی که والت های سرد نیازی به اتصال اینترنتی ندارند.
راه اصلی دسترسی به دارایی های موجود در این دست کیف پول ها، کلید خصوصی است. با استفاده از این کلید می توان بر ارزها تسلط کامل داشت؛ بنابراین اهمیت نگهداری از آن بسیار زیاد است.
برای استفاده از والت ارز دیجیتال باید آن را از یک منبع مطمئن دریافت کنید. در انواع نرم افزاری کیف پول پس از دریافت برنامه باید در آن ثبت نام کرده و عبارت بازیابی ویژه خود را دریافت کنید. با استفاده از این عبارت می توان در هر زمانی دوباره به دارایی ها دسترسی پیدا کرد.